Ķīniešu mākslinieks un disidents Ai Veiveijs (Ai Weiwei) 21. augustā laidis klajā dokumentālo filmu – savu versiju par Ķīnas pilsētu Uhaņu, kur 2019. gada nogalē aizsākās Covid-19 globālā pandēmija.

Kā publikācijā savā oficiālajā "Instagram" kontā raksta mākslinieks, filma ir veltījums visiem ārstiem un medmāsām, kas cīnās ar Covid-19. Tāpat filma tiek pieteikta kā līdzjūtības apliecinājums visiem, kuri pandēmijā zaudējuši dzīvības.

Filmā dokumentēta bezprecedenta ārkārtējā situācija, kas Ķīnas pilsētā Uhaņā sākās šā gada janvārī Atgādinām, ka šī bija vieta, kur 2019. decembrī oficiāli tika reģistrēts pirmais pacients ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pazīmēm.

Dokumentālos kadrus uzņēmuši Uhaņas iedzīvotāji izolācijas laikā, tie rāda "parastas dzīves ārkārtējā laikā". Piemēram, filmā redzams kāds pāris, kurš mēģina atgriezties Uhaņā pēc radinieku apmeklējuma, policijas pārbaudes, ķermeņa temperatūras mērīšana, kurjers, kurš piegādā nepieciešamās preces un produktus tiem, kuri ir nošķirti no savām ģimenēm pašizolācijā, ārsts, kurš uzvelk īpašo, aizsargājošo apģērbu pirms došanās iekšā jaunuzceltajā koronavīrusa ārstniecības centrā, kāds sērojošs dēls, kurš cīnās ar birokrātiju, lai varētu atgūt sava mirušā tēva pelnus.

Šobrīd pilsēta, kurā dzīvo 11 miljoni iedzīvotāju, pamazām ir atgriezusies pie ierastās ikdienas un kopš maija vidus Uhaņā nav reģistrēts neviens jauns saslimšanas gadījums. Tomēr filma vēsta arī par "ķīniešu krīzes menedžmentu, sociālās kontroles mašinēriju, kas tiek realizēta ar uzraudzību, ideoloģisku smadzeņu skalošanu un brutālu sabiedrības kontroli."

Ai Veivejs pameta Ķīnu 2015. gadā, pārvācoties uz Berlīni, bet vēlāk uz Lielbritāniju. 115 minūšu ilgās filmas režijas un producēšanas darbus viņš veicis attālināti – no Eiropas. Līdz šim Ai Veivejs uzņēmis vairākas dokumentālās filmas, no tām zināmākā – "Human Flow" (2017) par 2015. gada bēgļu krīzi Eiropā.

Filmu par maksu var noskatīties Ai Veiveja "Vimeo" kontā.

Ai Veivejs ir viens no pasaulē zināmākajiem mūsdienu ķīniešu māksliniekiem, kurš šobrīd dzīvo Berlīnē. Viņš pazīstams arī kā skaļš Ķīnas politikas un varas kritiķis. 2011. gadā viņš Ķīnā slepeni tika turēts 81 dienu ilgā apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!