Foto: Kadrs no filmas
LMT Viedtelevīzijā var noskatīties HBO dokumentālo seriālu par vienu no skaļākajiem skandāliem Holivudas vēsturē – godalgotā režisora Vudija Alena (Woody Allen) romānu ar viņa ilggadējās draudzenes aktrises Mias Ferovas (Mia Farrow) adoptēto meitu Sunu Ji Previnu (Soon-Yi Previn), ar kuru vēlāk režisors apprecējās.

Skandāls izcēlās pagājušā gadsimta deviņdesmitajos. Tam sekoja ilgstoša publiska tiesāšanās, kuras laikā Ferova apsūdzēja Alenu citas adoptētās meitas – nepilngadīgās Dilanas (Dylan Farrow) – seksuālā izmantošanā.

Kanāla HBO dokumentālā seriāla "Alens pret Ferovu" (Allen v. Farrow) autori ir veikuši daudzu dažādu materiālu izpēti trīs gadu garumā. Seriālā ir iekļautas intervijas ar lieciniekiem, kuri pirmo reizi par šo lietu runā publiski, kā arī iepriekš nepublicēti, slepeni sarunu ieraksti starp leģendāro aktrisi un leģendāro režisoru.

Režisora Vudija Alena un aktrises Mias Ferovas attiecības sākās 1980. gadā, un šajā laikā Ferova kļuva par leģendārā režisora mūzu, nofilmējoties 13 viņa filmās. Lai gan pāris tā arī nekad neuzsāka kopdzīvi, viņu attiecības ilga 12 gadus. Pirms šīm attiecībām Ferova jau audzināja septiņus bērnus – trīs no tiem bija dzimuši viņas iepriekšējā laulībā, un četri – adoptēti. 1985. gadā viņa adoptēja amerikāņu meitenīti Dilanu. Lai gan Alens nebija iesaistīts šīs meitenes adopcijā, pēc viņas nonākšanas aktrises ģimenē režisors sāka pavadīt aizvien vairāk laika Ferovas ģimenes mājā, ieņemot neoficiālu Dilanas tēva lomu. Kā vēlāk savās liecībās atklāja Ferova, viņa jau pāris gadus pēc meitenes ienākšanas viņu dzīvē bija izteikusi aizrādījumus Alenam par to, ka viņš velta pārāk lielu uzmanību Dilanai un viņam tai vajadzētu dot vairāk brīvības. Pēc neilga laika arī režisors oficiāli adoptēja Dilanu.

Slavenā režisora un viņa mūzas attiecībām pienāca gals 1992. gadā, kad Ferova atklāja, ka Alenam ir seksuālas attiecības ar viņas 21 gadus veco meitu Sunu Ji Previnu, kuru aktrise bija adoptējusi no Korejas savas iepriekšējās laulības laikā. Ferova režisora mājās atrada meitas kailfoto, kuru autors bija Alens. Pēc attiecību izbeigšanas sākās publiska un skandāliem apvīta tiesāšanās par trīs bērnu aizbildniecību. Pāris cīnījās ne tikai par savu vienīgo bioloģisko dēlu Ronanu (Ronan), bet arī diviem adoptētiem bērniem – pieminēto meitu Dilanu un dēlu Mozu (Moses). Ilgstošā tiesāšanās beidzās ar to, ka Ferova ieguva aizbildniecības tiesības pār visiem trim bērniem, kuri pēc skandalozā procesa atteicās uzturēt kontaktus ar Alenu.

Septiņus mēnešus pēc tam, kad gaismā bija nākušas režisora attiecības ar Sunu Ji, Ferova apsūdzēja Alenu par seksuālu uzmākšanos viņu adoptētajai meitai Dilanai, kad viņai bijuši tikai septiņi gadi. Tomēr gan tiesas laikā, gan vēlāk Alens kategoriski noliedza, ka būtu seksuāli aizskāris meitu. Viņš skaidroja, ka ir izrādījis pastiprinātu uzmanību Dilanai, jo vēlējies, lai viņa jūtas mīlēta laikā, kad Ferova veltīja visas rūpes un uzmanību viņu nule dzimušajam dēlam. Viņš apgalvoja, ka visas pret viņu vērstās apsūdzības ir izgudrojusi Ferova, kura vēloties atriebties par izjukušajām attiecībām un panākt sev labvēlīgu tiesas spriedumu aizbildnības lietā. Lieta par uzmākšanos tika izmeklēta divreiz, un abas reizes Alens tika attaisnots pierādījumu trūkuma dēļ. Pāra adoptētais dēls Mozus, kurš sākotnēji aktīvi aizstāvēja māti, vēlāk atjaunoja kontaktus ar Alenu, apgalvojot, ka netic Ferovas un Dilanas apgalvojumiem. 1997. gadā Vudijs Alens apprecējās ar Sunu Ji, un vēlāk abi adoptēja divas meitas.

HBO dokumentālais seriāls "Alens pret Ferovu" tika filmēta lielā slepenībā, un tās autori pavadīja trīs gadus, lai izpētītu policijas ziņojumus un tiesu dokumentus. Daži no lieciniekiem šajā filmā publiski runā pirmo reizi. Seriāla gaitā skatītājiem tiek demonstrēti Ferovas filmēti mājas video un slepeni sarunu ieraksti starp aktrisi un režisoru.

Visas četras dokumentālā seriāla "Alens pret Ferovu" sērijas ir pieejamas LMT Viedtelevīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!