Foto: Kadrs no filmas "235 000 000"
Pirmdien, 12. decembrī, britu medijā "The Guardian" publicēta recenzija par latviešu poētiskā dokumentālā kino klasiķa Ulda Brauna 1967. gada vērienīgo filmu "235 000 000". Recenzijas tapšanas iemesls – 14. decembrī filma nonāks straumēšanas platformas "Klassiki" piedāvājumā. Raksta autors ir "The Guardian" kinokritiķis Pīters Bredšovs. Viņš filmai piešķīris četras zvaigznes no piecām.

Dokumentālā filma “235 000 000” pie skatītājiem nonāca 1967. gadā un tika pasūtīta par godu Oktobra revolūcijas 50. gadadienai, atgādina recenzijas autors. Tomēr Brauns kopā ar filmas scenārija autoru Hercu Franku spēja filmu, kas bija iecerēta kā propagandas pasūtījums, pārvērst mākslas darbā, balansējot starp nodevām ideoloģijai un dziļāku vēstījumu. Filmas nosaukums ir atsauce uz tā brīža iedzīvotāju skaitu Padomju Savienībā un parafrāze par Vladimira Majakovska poēmu “150 000 000”.

“Apbrīnojami ambiciozs mēģinājums dokumentēt ikdienas dzīvi visā milzīgajā Padomju Savienībā, kuras iedzīvotāju skaits tajā laikā bija 235 miljoni. Protams, tā ir propagandas filma, kuras mērķis ir jūsmot par harmonisku līdzāspastāvēšanu komunismā, tomēr [..] ar nepārprotamu prorietumniecisku un proamerikānisku noskaņu,” raksta “The Guardian” kritiķis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!