5. aprīlī Rīgā, kinoteātrī "K.Suns" notiks slavenajam detektīvam Šerlokam Holmsam veltīts pasākums, "Delfi" informē tā rīkotāji.

Vakaru sāks neliels kinolektorijs "Šerloks Holmss šodien: kas viņš ir?", ko vadīs populārais krievu kinokritiķis Antons Doļins. Šerloks Holmss jau vairāk nekā 100 gadu apbur visu pasauli, bet viņa piedzīvojumu ekranizāciju un dažādu variāciju skaits ir mērāms simtos.

"Šerloks Holmss ir visspopulārākais pasaules kinematogrāfa varonis," stāsta Doļins. "Kur slēpjas Londonas detektīva noslēpums? Vai tā ir nemirstošā detektīvžanra pievilcība? Iespējams, Beikerstrītas ģēnija rakstura vai pat ārējā izskata īpatnības? Artūra Konana Doila izgudrotie interesantie sižeti? Kā literatūras īpašības pārtapa kinematogrāfiskās īpatnībās? Un svarīgākais – kas noteica Šerloka Holmsa unikālo dzīvotspēju, kādēļ katra paaudze atkal pakļaujas viņa valdzinājumam?" Atbildes uz šiem jautājumiem tiks meklētas lektorijā.

Pasākuma otrajā daļā valdīs mēmā kino zvaigzne Basters Kītons. Skatītāji uz lielā ekrāna varēs redzēt viņa slaveno, asprātīgo un pārsteidzošo komēdiju "Šerloks juniors" ("Sherlock Jr.", 1924). Filmas centrā ir tūļīgs, iemīlējies kinomehāniķis, kas savos sapņos pārvēršas par izcilu izmeklētāju, Šerloka Holmsa sekotāju. "Šerloks juniors" ir smalka parodija par šabloniskiem detektīviem un vienlaicīgi – gudra pasaka par ideālo paralēlo pasauli, kurā ikviens var iegrimt aizmiegot.
Filma pārsteidz ar tehniskām inovācijām un izciliem mākslinieciskiem atradumiem, bet galvu reibinošie triki, kurus Basters Kītons izpilda pats, spēj sajūsmināt arī šodien. Paņēmieni, kurus pirmais pielietoja Kītons – ieiešana ekrānā no skatītāju zāles, savdabīga iekškadra montāža, leģendārā biljarda spēles aina –, tā visa ir pasaules kinematogrāfa klasika. Šis seanss būs atklājums un atklāsme, pieskaršanās pie dižās kino mākslas vēstures, sola pasākuma rīkotāji.

Filma tiks demonstrēta angļu valodā ar latviešu valodas tulkojumu austiņās.

Antona Doļina lektorijs notiks krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Pasākums notiek festivāla "Botānika" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!