Foto: Kadrs no filmas

No 7. aprīļa Latvijas kinoteātros skatāma itāliešu režisora Mikelandželo Framartīno filma "Ala" ("Il buco", 2021), "Delfi" informē kino izplatītāja "Lācis, lauva un zars" pārstāvji. 2021. gadā filma ieguva Venēcijas kinofestivāla īpašo žūrijas balvu, Manheimas-Heidelbergas Starptautiskā filmu festivāla (IFFMH) balvu, kā arī vairākas nominācijas citos festivālos.

Filma veidota kā reāla vēsturiska notikuma kinematogrāfiska restaurācija. 20. gadsimta 60. gadu ekonomiskā uzplaukuma laikā Itālijas ziemeļos tiek celta Eiropas augstākā ēka, tikmēr dienvidos speleologs Itālijas pussalā atklāj Eiropas dziļāko alu.
Mikelandželo Framartīno ir neapzināti radījis parafrāzi ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolu. Latviešiem ir pazīstama meditatīvā, konceptuāla forma un kino valodas filosofiskā piesātinātība, kas atspoguļojas Eiropas režisora mūsdienīgajā filmas poetizācijā. "Alas" estētiskā izteiksme ir itāliska garā, bet universāla valodā un pasaulīgajās idejās.
Foto: Kadrs no filmas

Ala kā filosofiskā alegorija ir izmantota jau kopš Platona laika. "Kad tu ieej alā, pastāv saikne starp nezināmo. Laikā, kad "Google" ielas ir sasniegušas katru pasaules nostūri, vienīgās nezināmās vietas ir alas," kādā intervijā stāsta Framartīno. Viņš ir meklējis atbildes uz dzīves jautājumiem caur apvienoto spēlfilmas un dokumentālā kino hibrīda formu un spēcīgāko pretmetu – dzīvības un nāves, cilvēka un dabas – simbiozi. Piesaistījis profesionālus speleologus, režisors kopā ar filmas varoņiem devās 700 metru dziļumā, kur viņu no augšas meistarīgi vadīja operators Renato Berta, kas iepriekš strādājis ar vairākām Eiropas kino leģendām, piemēram, Žanu Liku Godāru, Alēnu Renē, Ēriku Romēru u. c.

Framartīno norāda – lai varētu pilnībā nodoties filmai, tā noteikti jāredz tumšā kinozālē: "Speleologi ir alā, skatītāji – kinoteātrī. Filma jāskatās cilvēku grupai īstajā vietā." Skatītāji ir daļa no metaforiskās speleologu grupas, kuri atrodas tajā pašā substancē, meklējot tās pašas atbildes. Filma ir meditatīvi estētiska pieredze, kas ievelk ar savu kinematogrāfisko monumentālās dabas skaistumu un ideju daudzslāņainību.

Foto: Kadrs no filmas

Lai labāk izprastu filmas saturisko un estētisko nozīmību, norisināsies divi īpašie kino seansi:

  • 7. aprīlī kinoteātrī "K.Suns" – ar ģeologu un alu biotopu ekspertu Daini Ozolu;
  • 11. aprīlī kinoteātrī "Splendid Palace" – ar kino zinātnieci un kritiķi Ditu Rietumu.

"Ala" tiks rādīta itāļu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!