Foto: F64
10. Somugru filmu festivāls (FUFF) šogad Latvijā notiks pirmo reizi, akcentējot lībiešu kultūras mantojumu, valodu un tradīcijas. Festivāls Mazirbē no 25. līdz 27. augustam aicina uz filmu seansiem, rokdarbu un deju darbnīcām, kā arī diskusijām.

Kā "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāve Alise Podniece, tā ietvaros tiks demonstrēta Latvijas, Igaunijas, Ungārijas, Somijas un Kanādas filmu izlase. Kā arī tiks radītas jaunas filmas saistība ar lībiešiem un lībiešu kultūru. Festivāla teritoriju bagātinās arī visaptverošas darbnīcas, kas iedvesmotas no vēsturiskā mantojuma, piemēram, pamatiedzīvotāju darbnīca no Khatnys un īpaša Kavad darbnīca no Indijas. Koncertēs eksperimentālā elektroniskās mūzikas grupa "NeiUm" un DJ Miroco no Igaunijas.

Kā norāda Podniece, festivāla mērķis ir tā apmeklētājiem piedāvāt plašāku un personiskāku ieskatu somugru pasaules skatījumā. Mazo tautu pārstāvēšana un valodas, kultūras mantojuma un tradicionālā dzīvesveida saglabāšana iet roku rokā. Tādējādi brīvdabas festivālā un sarunās savīsies gan mākslinieciskas tēmas, gan noderīgas dzīvesveida prakses.

Liela uzmanība tiks pievērsta lībiešu tautai un Līvu krasta apkārtnei. Pasākumā tiks atklāta šīs puses tradicionālās kultūras uzskati un domāšanas veids. Tajā pašā laikā trīs dienu festivāls pulcē dažādu tautību cilvēkus no visas pasaules, uzsver festivāla rīkotāju pārstāve.

Festivālu organizē nevalstiskā organizācija FUFF no Setomas, Igaunijas. Vairāk par iepriekšējiem pasākumiem lasāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!