Foto: Publicitātes foto

Dāņu režisors Larss fon Trīrs sociālajā medijā "Instagram" publicējis nelielu skaidrojumu savas iepriekšējam ierakstam par to, ka arī krievu dzīvības ir svarīgas. Publikācija parādījusies laikā, kad Nīderlande un Dānija apņēmušās Ukrainai piegādāt iznīcinātājus F-16.

Ceturtdien, 25. augustā, Larss fon Trīrs "Instagram" raksta, ka atbalsta Ukrainu ar katru savu sirdspukstu. "Es tikai paudu acīmredzamo – katrai dzīvībai šai pasaulē ir vērtība. Šķiet, tā ir aizmirsta frāze no laikiem, kad pacifisms bija tikums," vēsta 67 gadus vecais režisors, kurš sirgst ar Parkinsona slimību un, kā raksta britu medijs "The Guardian", ir "kontrolēts alkoholiķis".

Atgādinām, ka 22. augustā pasaulē slavenais dāņu kinorežisors ar sociālā medija "Instagram" starpniecību vērsies pie Ukrainas prezidenta un Dānijas premjerministres saistībā ar iznīcinātāju F-16 nodošanu Ukrainai.

"Starp citu: Zelenska kungam, Putina kungam un, galvenokārt, Fredriksenas kundzei (kura vakar, līdz ausīm smaidot, pozēja vienā no briesmīgākajām mūsdienu nāves mašīnām) – krievu dzīvības arī ir svarīgas! Ar vislabākajiem vēlējumiem, Larss". Šādu ierakstu uz melna fona režisors publicējis 22. augustā "Instagram" savā privātajā kontā, kam ir ap 7600 sekotājiem.

Konkrēto ierakstu "Instagram" nav iespējams komentēt, taču Fon Trīrs saņēma lasītāju nosodījumu pie citām savām publikācijām.

Uz Fon Trīra rakstīto reaģēja gan Ukrainas, gan Krievijas mediji.

Rietumos viņa vēstījums parādījās vien kā neliela ziņa, līdzās atgādinot gan par režisora pretrunīgo raksturu un darba metodēm, gan panākumiem un nozīmi kino jomā, gan arī faktu, ka savdabīga, nacismu atbalstoša joka dēļ viņš 2011. gadā tika izraidīts no Kannu kinofestivāla.

Uz Fon Trīra "Instagram" ierakstu reaģēja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs. Viņš paudis, ka karš nav kino, kurā aktieri spēlē dzīvību un nāvi. Danilovs ierakstā platformā "X" (agrāk "Twitter") mudināja slaveno dāņu režisoru iedomāties situāciju, kurā viņa māte, tēvs, sieva un citi radinieki, vai arī kaimiņi viņa dzimtajā pilsētā tiek sakropļoti, izvaroti vai nogalināti. Un to dara Krievijas raķetes un karaspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!