Foto: Imago/Zuma Press/Scanpix/LETA

Lido salā 30. augusta vakarā atklāts prestižais Venēcijas kinofestivāls, kas ir vecākais šāda veida pasākums pasaulē. Šogad tas svin 80. pastāvēšanas gadadienu, taču tā spozmi šogad aizēnojuši Holivudā notiekošie Scenāristu ģildes (WGA) un Aktieru ģildes (SAG-AFTRA) streiki.

Atklāšanas ceremonija uz sarakanā paklāja tikpat kā nemaz nebija redzamas Holivudas zvaizgnes, kurām SAG-AFTRA biedriem streiks paredz liegumu piedalīties šāda veida pasākumos un savu filmu reklamēšanā un to drīkst darīt tikai saņemt īpašu SAG-AFTRA atļauju. Tāpat jau vēstīts, ka Venēcijas kinofestivāla rīkotāji streiku dēļ bija spiesti mainīt atklāšanas filmu, iepriekš paredzēto Lukas Gvadanjīno darbs "Challengers" ar amerikāņu aktrisi Zendaju galvenajā lomā, aizstājot ar Edoardo De Andželisa filma "Comandante".

Festivāla atklāšanas vakarā sarkanais paklājs tomēr nepalika bez viesiem. Filmas "Comandante" pirmizrādi apmeklēja itāļu aktieris Masimiljano Rosi, britu aktrise Šarlote Remplinga, kā arī itāļu režisore Liliana Kavani, kurai festivāla atklāšanas vakarā tika piešķirts "Zelta lauva" par mūža ieguldījumu kinematogrāfā.

Tāpat festivāla atklāšanu apmeklēja starptautiskās žūrijas prezidents, amerikāņu režisors Demjens Šazels, žūrijas locekļi amerikāņu dokumentāliste un producente Laura Poitras, režisore Džeina Kempione un britu dramaturgs, režisors Mārtins Makdona, kā arī dažādas itāļu kinozvaigznes.

Festivāla 80. pastāvēšanas gadā galvenajā konkursa programmā piedalās 21 filma, starp tām biogrāfisks stāsts par "Ferrari" radītāju Enzo Ferari, Bredlija Kūpera versija par slaveno komponistu Leonardu Bernsteinu un viņa sievu, Deivida Finčera jaunākā filma "The Killer", Sofijas Kopolas radītais darbs par Elvisa Preslija sievu Priscillu un citas filmas.

Īpašu "Cartier Glory" balvu filmu autoriem saņems režisors Vess Andersons. Balva tiek piešķirta personībām, kuru inovatīvais darbs atstājis paliekošu iespaidu uz mūsdienu kino vizuālo izteiksmi.

1932. gadā dibinātais Venēcijas kinofestivāls ir vecākais šāda veida pasākums pasaulē. Šogad festivāla galvenā balva tiks pasniegta 9. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!