Foto: AFP/Scanpix/LETA
4. septembrī Venēcijas kinofestivālā notika amerikāņu režisora Vudija Allena jaunās filmas "Laimīgs gadījums" ("Coup de Chance") pasaules pirmizrāde. Kad kino vecmeistars kāpa uz sarkanā paklāja, ap 20 aktīvistu sarīkoja protesta akciju, skandējot "No rape culture!" ("Nē izvarošanas kultūrai!"), ziņo vairāki ārzemju mediji.

Protestētāji izkliedza arī dažādus citus saukļus, kas vērsti pret vardarbību un patriarhātu.

2014. gadā režisora audžumeita Dilana Ferova publiski apsūdzēja Allenu seksuālā vardarbībā, kas esot veikta 1992. gadā, kad Dilanai bija septiņi gadi. 87 gadus vecais režisors joprojām noliedz visas apsūdzības.

Savukārt kinofestivāla skatītāji un kritiķi ar sajūsmu reaģēja uz Alena jauno darbu, pēc filmas pirmizrādes veltot viņam vairāku minūšu ilgas stāvovācijas. Vairāki apskatnieki jau nosaukuši to par Allena pēdējo gadu labāko filmu.

"Laimīgs gadījums" ir Vudija Allena 50. režisētā filma un pirmā, kas tapusi franču valodā. Jau septembrī to varēs redzēt arī Rīgā, festivālā "Baltijas pērle".

Galvenās "Laimīgā gadījuma" lomas atveido Lū de Lāža, Nīlss Šneiders, Meļviļs Pupo un Valērija Lemersjē. Filmas operators ir Vitorio Storaro, kas pazīstams ar tādiem kino šedevriem kā Bernardo Bertoluči "Pēdējais tango Parīzē" ("Last Tango in Paris", 1972), Frānsisa Forda Kopolas "Mūsdienu apokalipse" ("Apocalypse Now", 1979) u. c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!