Foto: Kadrs no filmas
Sestdien, 9. septembrī, pasniegtas 80. Venēcijas kinofestivāla balvas, galveno – "Zelta lauvu" – piešķirot grieķu režisora Jorga Lantima (Yorgos Lanthimos) zinātniskās fantastikas melnajai komēdijai pieaugušajiem "Poor Things" ("Nabaga radības") ar Holividas aktrisi Emmu Stounu galvenajā lomā.

Filma vēsta par Viktorijas laika sievieti Bellu, kuru pēc pašnāvības atdzīvina kāds zinātnieks. Viņai pasaule ir jāmācās no jauna un Bella aizbēg ar kādu pagrimuši juristu, lai dotos ceļojumā, kurā, brīva no laikmeta aizspriedumiem un prasībām, atklāt sevi un brīvību.

Filmā līdzās Stounai redzami arī aktieri Marks Rufalo (Mark Ruffalo), Villems Defo (Willem Dafoe) un citi.

Pati Emma Stouna, tāpat kā daudzi citi Holivudas aktieri nebija ieradušies ne uz filmas pirmizrādi Venēcijā, ne balvu ceremoniju. To viņiem liedz šobrīd Holivudā notiekošais scenāristu un kinoaktieru ģilžu streiks.

Foto: EPA/Scanpix/LETA. Režisors Jorgs Lantims un Venēcijas "Zelta lauva"

Lielo žūrija balvu šogad Venēcijas kinofestivālā saņēma japāņu režisora Rjūsukes Hamaguči (Ryusuke Hamaguchi) jaunā filma "Evil Does Not Exist", savukārt "Sudraba lauvu" kā labākais režisors ieguva itāļu režisors Mateo Garone (Matteo Garrone) par filmu "Me Captain".

Volpi kauss kā labākajai aktrisei tikai Kailijai Spenijai (Cailee Spaeny) par rokerola karaļa Elvisa Preslija sieva Priscillas atveidojumu biogrāfiskajā dramā "Priscilla", savukārt Volpi kauss kā labākajam aktierim tika Pīteram Sārsgārdam (Peter Sarsgaard) par galveno lomu filmā "Memory".

Ar pilnu balvas saņēmēju sarakstu var iepazīties Venēcijas kinofestivāla mājaslapā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Festivāla žūriju šogad vadīja amerikāņu aktieris Demjens Šazels. Tajā darbojās arī jaunzēlandiešu režisore, "oskarotā" Džeina Kempione, pazīstamais dramaturgs un režisors Martins Makdona un citi kino profesionāļi.

Jau vēstīts, ka balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēmusi itāļu režisore Liliana Kavani. Viņai balva tika pasniegta festivāla atklāšanā.

1932. gadā dibinātais Venēcijas kinofestivāls ir vecākais šāda veida pasākums pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!