Foto: EPA/Scanpix/LETA
Šī gada Eiropas kinoakadēmijas ceremonijā par mūža ieguldījumu kino māksla tiks godināta britu aktrise Vanesa Redgreiva, trešdien, 20. septembrī, medijus informē Eiropas kinoakadēmijas (European Film Academy) pārstāvji.

Šogad Eiropas kinoakadēmijas balvas tiks pasniegtas 36. reizi un svinīgā ceremonija notiks Berlīnē, Vācijā.

Vanesa Redgreiva (1937) ir ievērojama un pasaules kino mākslā augstu vērtētā aktrise, kura savas vairāk nekā 60 gadu ilgās karjeras laikā saņēmusi daudzas atzinības un balvas, tai skaitā ASV Kinoakadēmijas "Oskaru", divus "Zelta globusus", "Tony" un "Emmy" balvas, Kinoaktieru ģildes balvu, Lorensa Olivjē balvu kā arī citas pagodinošas godalgas. Redgreiva ir vienīgā britu aktrise, kura ir saņēmusi visas svarīgākās kino, televīzijas un teātra balvas pasaulē.

Vanesa Redgreiva dzimusi Londonā, ar aktiermākslu saistītā ģimenē – aktieri bijuši gan viņas vecāki, gan viens no vectēviem, gan arī viņas brālis un māsa. Tāpat ar skatuvi un ekrānu ir saistīti Redgreivas pēcnācēji.

Uz teātra skatuves un lielā ektrāna Vanesa Redgreiva debitēja 50. gadu beigās, bet 60. gadu vidū tika pie galvenās lomās filmā "Morgan: A Suitable Case For Treatment" (1966) par ko saņēma labākās aktrises balvu Kannu kinofestivālā, kā arī nomināciju Britu kinoakadēmijas balvai (BAFTA) un "Oskaram" kategorijā "Labākā aktrise".

Kopš tā laika aktrise nofilmējusies vairāk nekā 140 filmās, sešas reizes bijusi nominēta "Oskara" balvai un vienu reizi šo balvu saņēmusi kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna loma", divas reizes apbalvota kā labākā aktrise Kannu kinofestivālā, 13 reizes tikusi nominēta "Zelta globusa" balvai un divas reizes to saņēmusi, ar Volpi kausu godināta kā labākā aktrise Venēcijas kinofestivālā un saņēmusi šī festivāla balvu "Zelta lauva" par mūža ieguldījumu kino mākslā.

Kā zināmākie Vanesas Redgreivas kino darbi minamas lomas filmās: "Morgan: A Suitable Case for Treatment" (1966), "Isadora" (1968), "Mary, Queen of Scots" (1971), "Julia" (1977) "The Bostonians" (1984), "Howards End" (1994) un daudzas citas.

Aktrise pazīstama arī kā politiska aktīviste ar kreisi orientētiem uzskatiem.

2016. gadā Vanesa Redgreiva debitēja režijā ar filmu par bēgļiem "Sea Sorrow".

"Savas karjeras laikā Vanesa Redgreiva nekad nav baidījusies būt kontroversāla un nav atkāpusies no saviem uzskatiem, vai tas būtu pret karu, pret politiku, vai par kādas īpašas cilvēku grupas atbalstu," tā par aktrisi raksta Eiropas kinoakadēmijas kolēģi.

Jāpiezīmē, ka Vanesa Redgreiva ir viesojusies Latvijā. 1987. gadā aktrise uzturējās Rīgā un Dailes teātrī noskatījās četras izrādes, īpaši novērtējot Arnolda Liniņa iestudējumu "Brands" kā izcilu māksliniecisku sasniegumu Eiropas līmenī.

Eiropas kinoakadēmijas ceremonija notiks šī gada 9. decembrī, Berlīnē.

Eiropas Kinoakadēmijas balva tika iedibināta 1988. gadā. Šogad par laureātiem balso 4400 Eiropas Kinoakadēmijas biedri, tai skaitā kino profesionāļi no Latvijas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!