Foto: Publicitātes foto
Svētku klasika, gada labāko filmu saraksti, jaunas pirmizrādes un pirmie cīruļi, kas vēsta par balvu sezonu, kas sāksies jau janvārī ar "Zelta globusu" ceremoniju – tāds bija decembris kino nozarē. Tāpat aktīvi turpināja tapt vietējās filmas un nākamā gada pirmajā pusē vispirms uz lielajiem ekrāniem, bet vēlāk televīzijā un straumēšanas platformās, sagaidīsim jaunas daudzsēriju spēlfilmas "Pansija pilī" un "Asistente".

Klasikas un jaunu pirmizrāžu plejādi gan decembrī, gan arī janvārī piedāvās kinoteātris "Forum Cinemas" – sākot "Harija Potera" filmu un "Karību jūras pirātu" pārskatīšanas uz lielā ekrāna līdz pat Venēcijas kinofestivālā godalgotās filmas "Poor Things" ("Nabaga radības") un "Ferrari" leģendas Latvijas pirmizrādēm. Tāpat – uz kino ekrāna vieta ir ne tikai filmām. "Forum Cinemas" piedāvā baudīt arī operas un baleta iestudējumus, kas tapuši uz pasaulē visslavenāko teātru skatuvēm.

Plašāk par "Forum Cinemas" gaidāmajiem seansiem informācija kinoteātra mājaslapā. Tāpat atgādinām, ka ik trešdienu "Delfi Plus" abonentiem visi seansi ir par puscenu.

Džilindžera 'Ekstāze': kulta filma latviešu gaumē vai bezgaumīga izklaide?

Foto: Publicitātes foto

Varētu domāt, ka šīs recenzijas virsrakstā uzdotais jautājums ir tīra provokācija uzmanības piesaistīšanai – gan jau visiem, kas saprot "drēbi", atbilde būs skaidra pat bez "Ekstāzes" noskatīšanās – pietiek, ja kaut vai pavirši orientējaties abu filmas autoru – Dž. Dž. Džilindžera un Karīnas Gleitneres (iepriekš Račko) – radošajās izpausmēs. Un tomēr – atmetot tieksmi uz "objektīvā, nīgrā kritiķa" skatījumu, gribas teikt – jā, iespējams, esam sagaidījuši pirmo īsto pašmāju tā dēvēto "pusnakts filmu", latviešu "Rokija Horora šausmu šovu" vai "Rozā flamingus". Vai vismaz varam sevi censties ar to mierināt, lai attaisnotu kinoteātrī pavadītās divas stundas.

Lasīt vairāk

Slavas dziesma toksiskai mīlai? Ziemassvētku hitam 'Tāda ir mīlestība' – 20

Šķiet grūti noticēt, ka nu jau apaļus 20 gadus gluži kā karstvīns un piparkūkas katros Ziemassvētkos mūs sagaida arī teju par obligātu svētku sastāvdaļu kļuvušā Ričarda Kērtisa 2003. gada kases grāvēja "Tāda ir mīlestība" demonstrēšana kādā no TV kanāliem vai – kā jau straumēšanas laikmetā – ievērojams skatījumu pieaugums. Kā šai romantiskajai komēdijai, kas patiesībā nav ne īpaši romantiska, ne īpaši komiska un tikai nosacīti saistīta ar Ziemassvētkiem, izdevās iekarot skatītāju sirdis visā pasaulē un kļūt par īstenu svētku laika klasiku?

Lasīt vairāk

Cik filmas 'Viens pats mājās' ģimenei būtu jāpelna, lai atļautos grezno māju?

Foto: Shutterstock

Lai gan 1990. gada filmā "Viens pats mājās" (Home Alone) tika attēlota kā ikdienišķa amerikāņu ģimene, izdevums "The New York Times" un ASV monētārās politikas uzraugi secinājuši, ka patiesībā šada dzīvestila un šādas mājas īpašnieki ierindotos starp 1% bagātāko amerikāņu.

Lasīt vairāk

Filma 'Mana brīvība' izstājusies no sacensības par 'Oskara' balvu

Foto: Kadrs no filmas "Mana brīvība"

Latvijas šī gada pieteikums "Oskara" balvai – Ilzes Kungas-Melgailes debijas spēlfilma "Mana brīvība" ("My Freedom") neturpinās cīņu par prestižo apbalvojumu un nav iekļauta balvas nominantu īsajā sarakstā, liecina ASV kinoakadēmijas publiskotā informācija.

Lasīt vairāk

'Warner Bros.' un 'Paramount' sākuši sarunas par apvienošanos

Foto: AFP/Scanpix

Divas no lielākajām Holivudas kinokompānijām – "Warner Bros." un "Paramount" – ir sākušas sarunas par iespējamo apvienošanos, raksta amerikāņu žurnāls "Variety".

Lasīt vairāk

Līkumainais ceļš uz slavas virsotni. Aktierim Bredam Pitam – 60

Foto: Vida Press

Aktieris Viljams Bredlijs Pits jeb vienkārši Breds Pits, nereti dēvēts par planētas izskatīgāko vīrieti, 18. decembrī ieiet jaunā gadu desmitā – viņam paliek apaļi 60. Viņš joprojām ir viena no pasaules lielākajām kinozvaigznēm un regulāri spēlē vadošas lomas filmās, kas kļūst par kino cienītāju īpaši gaidītiem notikumiem. Tomēr tā nav bijis vienmēr, un viņa ceļš uz panākumiem nebūt nav bijis vienkāršs.

Lasīt vairāk

Kausē sniegu un filmē piecos no rīta: kā top jaunā daudzsēriju filma 'Asistente'

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Lulū ir aizrautīga, dedzīga, drusku neapdomīga un strauja rīdziniece, kura grib pasauli padarīt labāku. Ideālu vadīta, viņa pamet iesākto karjeru un kļūst par sociālo darbinieci. Viņai ir enerģiska mamma, ar ironisku humora izjūtu apveltīta vecmāmiņa un, protams, kāds īpašs draugs.

Lasīt vairāk

Noskaties! Drīzumā gaidāma jaunā daudzsēriju filma 'Pansija pilī'

Foto: Publicitātes foto

No 22. janvāra kinoteātros visā Latvijā sāks demonstrēt daudzsēriju filmu "Pansija pilī", kas veidota filmu studijā "Mistrus Media" pēc Anšlava Eglīša populārā romāna motīviem.

Lasīt vairāk

Izvēlas BBC: 2023. gada labāko filmu izlase

Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā gadā pasaules kino industrijā sagaidīti vairāki lieli notikumi, piemēram, "Bārbenheimera" fenomens, Holivudas scenāristu un aktieru streiks un citi. Uz kino ekrāniem nonāca vairāki lieli kino darbi. Kā ik gadu, savu izvēli ir izdarījuši BBC kritiķi, izveidojot 20 gada interesantāko, labāko un vienkārši skatītāju ievērības cienīgāko filmu izlasi, kas atklāj pērnā gada kino daudzveidību – tajā ir gan animē, gan Holivudas lielbudžeta veikumi, gan smalki neatkarīgā kino darbi.

Lasīt vairāk

Kannu kinofestivāla žūriju vadīs 'Bārbijas' režisore Gērviga

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nākamā Kannu kinofestivāla žūrijas vadītāja būs aizvadītās vasaras kases grāvēja kinofilmas "Barbie" ("Bārbija") režisore Greta Gērviga, ceturtdien, 14. decembrī, pavēstīja festivāla rīkotāji.

Lasīt vairāk

Dāvja Sīmaņa jaunā spēlfilma 'Marijas klusums' iekļauta Berlīnes kinofestivāla programmā

Foto: Lauris Aizupietis

Dāvja Sīmaņa jaunā filma "Marijas klusums", kas veidota studijā "Mistrus Media", izvēlēta 74. Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla Foruma programmā, portālam "Delfi" pavēstīja "Mistrus Media" pārstāvis un filmas producents Gints Grūbe.

Lasīt vairāk

'Bārbija' pret 'Openheimeru'. Paziņotas 'Zelta globusu' nominācijas

Foto: Capital Picture/Scanpix/LETA

Pirmdien, 11. decembrī, paziņotas Holivudas ārvalstu preses asociācijas balvas "Zelta globuss" nominācijas. Uz prestižo apbalvojumu visvairāk nomināciju saņēmušas divas atšķirīgas filmas, kas savstarpēji konkurējušas jau kopš šīs vasaras, pat radot terminu "Barbenheimers". Desmit nominācijas saņēmusi režisores Grētas Gervigas filma "Barbie" ("Bārbija"), bet Kristofera Nolana "Oppenheimer" ("Openheimers") uz balvu pretendē astoņās kategorijās.

Lasīt vairāk

Signes Baumanes 'Mans laulību projekts' iekļūst 'Oskara' pretendentu sarakstā

Foto: Kadrs no filmas

Režisores un mākslinieces Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmas "Mans laulību projekts" iekļuvusi ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" pretendentu garajā sarakstā kategorijā "Labākā animācijas filma".

Lasīt vairāk

Vēsturiska karikatūra vai elpu aizraujošs piedzīvojums? Ambiciozais un pretrunīgais 'Napoleons'

Foto: Kadrs no filmas

Gandrīz pašā gada izskaņā pašmāju kinoekrānus sasniedzis viens no pēdējā laika gaidītākajiem un ambiciozākajiem Holivudas projektiem – vecmeistara Ridlija Skota vēsturiskais eposs "Napoleons", kas, kā jau vēsta nosaukums, veltīts vienai no visu laiku pretrunīgākajām personībām pasaules vēsturē. Jau tagad zināms, ka straumēšanas platformā "AppleTV+" vēlāk sekos arī iespaidīga režisora versija vairāk nekā četru stundu garumā, tikmēr uzticīgajiem kinoteātru apmeklētājiem jāapmierinās ar divarpus stundas ilgu spilgtāko Napoleona Bonaparta dzīves epizošu izlasi, mēģinot atbildēt uz jautājumu – vai izcilais karavadonis un stratēģis tiešām bija tikai patmīlīgs un kompleksu mākts "lūzeris"?

Lasīt vairāk

Eiropas kinobalvu ceremonijā uzvaras laurus plūc 'Kritiena anatomija'; īpašs triumfs Igaunijai

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas kinoakadēmijas balvu ceremonijā, kas sestdienas, 9. decembra, vakarā notika Berlīnē, teju visas galvenās balvas, tai skaitā uzvaru kategorijā "Eiropas filma", saņēmusi franču režisores Žistines Trjē (Justine Triet) filma "Anatomy of Fall" ("Kritiena anatomija"), savukārt dokumentālo filmu kategorijā triumfēja igauņu režisore Anna Hints un viņas filma "Smoke Sauna Sisterhood" ("Melnās pirts māsība").

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!