Foto: Lauris Aizupietis, AFP/Scanpix/LETA

Ar saukli "Rakstīts Holivudā, pieredzēts Inciemā" janvārī pie skatītājiem devās jauna daudzsēriju filma "Pansija pilī". Tik tiešām – filma tapusi pēc rakstnieka Anšlava Eglīša jau trimdā ASV, strādājot Holivudā, rakstītā atmiņu romāna ar tādu pašu nosaukumu motīviem. Tikmēr pašā Holivudā uzsākta balvu dalīšanas sezona – jau pasniegti "Zelta globusi" (savulaik šīs balvas nominantu izvirzīšanā piedalījās arī Anšlavs Eglītis) un nosaukti "Oskara" balvas nominanti.

"Pansija pilī" sērijas un godalgoto filmu "ķeršana" nav vienīgie iemesli doties uz kinoteātri. Pašmāju kino ļaudis janvārī ir sarūpējuši vairākus jaunumus – pie skatītājiem jau nonākusi Elzas Gaujas filma "Pastkarte no Romas", drīzumā gaidāma gan Lienes Lindes pilnmetrāžas debija "Melnais samts", gan vēl viens daudzsēriju skatāmgabals – Staņislava Tokalova un Jura Kursieša "Padomju džinsi", kas arī vispirms tiks izrādīts kinoteātros. Galu galā – jau februāra sākumā gaidāma Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nedēļa gan ar jau zināmām filmām, gan arī pirmizrādēm.

Savukārt kinoteātra "Forum Cinemas" komanda drosmīgi saka – lielais ekrāns nav tikai filmām. Tāpēc, sākot no 25. janvāra, kinoteātris piedāvā kultūras programmu, kurā skatītājiem būs iespēja pieredzēt gan britu dueta "Pet Shop Boys" koncertfilmu, gan Londonas Nacionālā Karaliskā teātra jauno sezonu, gan Metropolitēna operas uzvedumus, gan arī slavenu mākslinieku darbu izstādes.

Plašāk par "Forum Cinemas" gaidāmajiem seansiem informācija kinoteātra mājaslapā. Tāpat atgādinām, ka ik trešdienu "Delfi Plus" abonentiem visi seansi ir par puscenu.

'Pet Shop Boys', teātris, opera un izstādes – 'Forum Cinemas' piedāvā saturu kultūras baudītājiem

Foto: Publicitātes foto


"Forum Cinemas" 2024. gadu aizsāk ar plašu un ekskluzīvu repertuāru pasaules klases kultūras baudītājiem. Sākot no 25. janvāra, kinoteātris piedāvās kultūras programmu, kurā skatītājiem būs iespēja pieredzēt gan britu dueta "Pet Shop Boys" koncertfilmu, gan Londonas Nacionālā Karaliskā teātra jauno sezonu, gan Metropolitēna operas uzvedumus, gan arī slavenu mākslinieku darbu izstādes uz kino ekrāna.

Lasīt vairāk

Mākslinieki, slavenības un muižas dīvaiņi. Iepazīsti seriāla 'Pansija pilī' galvenos tēlus

Foto: Publicitātes foto


20. gadsimta 20. gados Latvijā sāka īstenot agrāro reformu, un no muižām atsavinātās zemes tika piešķirtas Latvijas iedzīvotājiem. Par īpašiem nopelniem rakstnieks Viktors Eglītis (1877–1945) saņēma Inciema muižas centru, ko vietējie bija ar ironiju nodēvējuši par "pili" – tā atradusies 63 kilometrus no Rīgas un 13 kilometru no Siguldas. Lai gan plašo ēku Eglīši bija saņēmusi visai nolaistā stāvoklī, ar laiku tā kļuva par iemīļotu ģimenes vietu, jo īpaši vasarās, un līdz pat 1939. gadam kalpoja par telpu, kur patverties no pilsētas drūzmas un nodoties mākslai. "Nekur citur es nejutos tik ļoti mājās kā Inciemā," atmiņu romānā "Pansija pilī" raksta Viktora Eglīša dēls Anšlavs (1906–1993), viens no slavenākajiem latviešu literātiem.

Lasīt vairāk

Noskaties! Tapusi krāšņa pašmāju animācijas pasaka 'Sirds likums'

Foto: Kadrs no filmas


Šī gada februārī pirmizrādi piedzīvos latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras animācijas filma "Sirds likums", kas veidota sadarbībā ar pazīstamo mākslinieku Alekseju Naumovu. "Studija Lokomotīve" piedāvā noskatīties filmas treileri.

Lasīt vairāk

Viegla senioru dramēdija par sāpīgu tēmu. Filmas 'Pastkarte no Romas' apskats

Foto: Kadrs no filmas


Iespējams, kino par smagām vecumdienām būtu pelnījis savu, īpašu apakšžanru, jo šādas filmas Rietumu kinoindustrijā top ar apskaužamu regularitāti, un nereti tās arīdzan augstu novērtē kritiķi un skatītāji – pietiek atcerēties kaut vai pirms dažiem gadiem "oskaroto" drāmu "Tēvs" ar Entoniju Hopkinsu sasirgušā galvenā varoņa lomā. Arī Elza Gauja savā otrajā spēlfilmā izlēmusi pievērsties ar novecošanu saistītām mentālās veselības problēmām. Sākotnēji "Pastkarte no Romas" varbūt arī tiecas radīt sirsnīgas komēdijas ilūziju, taču ātri vien skatītājs saprot, ka bez asarām acīs no kinoteātra ārā netiks.

Lasīt vairāk

Ar filmu par Juri Podnieku atklās starptautisko kino festivālu 'Artdocfest/Riga'

Foto: Kadrs no filmas


Ar pirmizrādi filmai par izcilo latviešu dokumentālā kino režisoru Juri Podnieku šī gada 1. martā kinoteātrī "Splendid Palace" tiks atklāts režisora Vitālija Manska rīkotais 4. Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga".

Lasīt vairāk

'Nabaga radības' pārspēj 'Bārbiju', labākā drāma 'Openheimers'. Pasniegti 'Zelta globusi'

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Losandželosā, ASV noslēgusies Holivudas ārzemju preses asociācijas balvas "Zelta globuss" ceremonija. Kategorijā "Labākā filma – drāma" uzvarējusi vēsturiskā biogrāfija "Oppenheimer" ("Openheimers"), savukārt kategorijā "Labākā filma – mūzikls vai komēdija" aizvadītā gada hitu "Barbie" ("Bārbija") pārspējusi filma "Poor Things" ("Nabaga radības").

Lasīt vairāk

No aizraujošiem ceļojumiem līdz spriedzei. Filmas ar vilcienu galvenajā lomā

Foto: Kadrs no filmas "Slepkavība Austrumu ekspresī" (2017)


Ja decembris būtu filma, tad diezgan droši var teikt, ka vilciens tajā būtu galvenajā..., nu labi, vienā no galvenajām lomām. Gluži kā kino mākslas pirmsākumos brāļu Limjēru filmā pasažieri gaidīja vilciena ierašanos Sjotas stacijā, tā Rīgas stacijā tika sagaidīts vilciens no Viļņas. Tā bija gandrīz kā maģiska traukšanās cauri sienai, lai tiktu uz Cūkkārpas ekspresi kā "Harija Potera" filmās.

Lasīt vairāk

Dāņiem būs savs 'Kronis'. Seriālā iemūžinās karalienes Margrētes II dzīvesstāstu

Foto: AP/Scanpix/LETA


Vien dažas nedēļas pēc Dānijas karalienes Margrētes II atkāpšanās no troņa, dāņu producenti paziņojuši, ka viņas dzīvesstāsts tiks iemūžināts jaunā daudzsēriju filmā. Ārvalstu mediji jau paspējuši vilkt paralēles ar populāro "Netflix" seriālu "Crown" ("Kronis"), kas atspoguļo Apvienotās Karalistes karalienes Elizabetes II dzīvi, kā arī britu karaliskās ģimenes 20. gadsimta vēsturi un kaislības.

Lasīt vairāk

Noskaties! Publicēts biogrāfiskās filmas par Eimiju Vainhausu treileris

Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA


Ceturtdien, 11. janvārī, publicēts drīzumā gaidāmās biogrāfiskās drāmas "Back to Black," treileris. Filma vēstīs par 2000. gadu sākumā spoži uzmirdzējušo, bet pāragri mirušo dziedātāju Eimiju Vainhausu (Amy Winehouse, 1983-2011).

Lasīt vairāk

Latvijas prezidents iesaistās 'Oskaru' kampaņā un aicina skatīties Signes Baumanes filmu

Foto: Kadrs no filmas/LETA


Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs arī devis savu ieguldījumu, lai pievērstu starptautisku uzmanību latviešu režisores Signes Baumanes animācijas filmai "My Love Affair with Marriage" ("Mans laulību projekts"), kas iekļuvusi ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" 33 filmu sarakstā un pretendē uz iekļūšanu labāko pieciniekā pilnmetrāžas animācijas kategorijā.

Lasīt vairāk

Izziņoti 'Lielā Kristapa' pretendenti. Visvairāk nomināciju – gaidāmajam seriālam 'Padomju džinsi'

Foto: DELFI


Ceturtdien, 4. janvārī izziņoti Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" pretendenti. Visvairāk – kopā 12 – nomināciju saņēmis drīzumā gaidāmā daudzsēriju filma "Padomju džinsi", portālu "Delfi" informē balvas rīkotāji no Latvijas Kinematogrāfisku savienības.

Lasīt vairāk

Paziņotas 'Oskaru' nominācijas. 'Openheimers' apsteidz 'Bārbiju'

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Otrdien, 23. janvārī, ASV kinoakadēmija izziņojusi šī gada "Oskara" balvas nominācijās 24 kategorijās. Visvairāk nomināciju – kopā 13 – saņēmusi Kristofera Nolana filma "Oppenheimer" ("Openheimers") par atombumbas tēvu, fiziķi Robertu Openheimeru.

Lasīt vairāk

Pirmizrādes un bezmaksas seansi. Kas gaidāms 'Lielā Kristapa' notikumu programmā

Foto: Kadrs no filmām "Sirds likums" un "Dragūni"


Ar divām pirmizrādēm, bezmaksas filmu seansiem klātienē un tiešsaistē, kā arī svinīgu kino sasniegumu apbalvošanas ceremoniju no 1. līdz 4. februārim norisināsies Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" pasākumu programma.

Lasīt vairāk

Noskaties! Publicēts seriāla 'Padomju džinsi' tīzeris

Foto: Publicitātes foto


12 nacionālās kinobalvas "Lielais Kristaps" nominācijas ieguvušais un Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla programmā "Berlīnes seriālu tirgus atlase 2024" iekļautais latviešu seriāls "Padomju džinsi" pirmizrādi piedzīvos 26. februārī un pie skatītājiem nonāks marta sākumā, portālu "Delfi" informē seriāla veidotāji. Šodien tiek publicēts šī seriāla tīzeris.

Lasīt vairāk

Noskaties! Publicēts režisores Lienes Lindes komēdijas 'Melnais samts' treileris

Foto: Publicitātes foto


22. februārī pie skatītājiem nonāks Lienes Lindes komēdija "Melnais samts", portālu "Delfi" informē filmas veidotāji. Tā ir režisores Lienes Lindes pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, kas jau ieguvusi deviņas nacionālās kinobalvas "Lielais Kristaps" nominācijas, tostarp kā labākā filma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!