Foto: Kadrs no filmas "Animācijas kara dienasgrāmatas: KAFIJA"
Viena no 4. Starptautiskā dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" tematiskajām programmām būs "Miers kara laikā".

Kā "Delfi" informē festivāla rīkotāji, šīs programmas filmas būs skatāmas svētdien, 3. martā no pulksten 12 mākslas centrā "Zuzeum". Ieeja ir bezmaksas, no 16. februāra piesakot savu ierašanos pasākuma vietā vai mājaslapā www.zuzeum.com.

Kā vēsta festivāla organizatori, nelokāmi atbalstot suverēnās Ukrainas cīņu par brīvību un teritoriālo neaizskaramību, programmā iekļautas dažādas mūsdienu refleksijas, kas atspoguļo mainīgo pasauli. "Artdocfest/Riga" ir skaidra nostāja pret Krievijas agresiju, taču ar šīs programmas palīdzību atklājas to cilvēku balsis, kuri nāk no otras frontes līnijas - Krievijas un Baltkrievijas, un, riskējot ar savu dzīvību, sūta mums to valstu realitātes atainojumus, kuras sagrābuši diktatori, kas karo pret brīvo pasauli un tai pat laikā arī pret saviem iedzīvotājiem.

Foto: Kadrs no filmas "Ēdene"

Programmā iekļautas 17 dažādas filmas. Filma "Krievija pret juristiem" (Vācija, Nīderlande, Lietuva) vēsta par cilvēktiesību juristu cīņu par taisnību, kas notiek aizvien pieaugošos diktatūras vides apstākļos. Īsfilma "Daudzšūnu" (Krievija) sniegs filozofisku ieskatu par to kā cilvēce sevi apdraud ar pašas rīcībām, dzīvesstilu un ģēnētiskām nosliecēm.

"Tbilisi. Mentālas kartes" (Gruzija) stāsta, kā galvaspilsēta Tbilisi Krievijas emigrantiem no svešas un biedējošas pārtop par tuvu un pazīstamu vietu. "Es gribētu labi runāt armēņu valodā" (Armēnija) vēsta par vīrieša atgriešanos savā bērnības pilsētā, kur viņš atcerās ģimenes vēsturi un cenšas atgūt savas saknes.

Animācijas īsfilma "Emigrācija" (Krievija) atspoguļo režisores emigrāciju no Krievijas pēc kara sākuma. Tostarp "Gribu doties karā" (Polija, Baltkrievija) ir stāsts par Baltkrievijas brīvprātīgajiem, kas cīnās Ukrainas pusē. "Būt mājās" (Ukraina) pēta to, kā Ukrainas iedzīvotāji ir spiesti pamest savas pilsētas. Savukārt filmā "Krievu valodā - "Speciālā militārā operācija", Nanaju valodā - "Karš"" (Krievija) redzams, kā Nanaju kultūras popularizētājs izsaka bažas par tradīciju un valodas izzušanu Krievijā.

Foto: Kadrs no filmas "Emigrācija"

Filma "Surfaktants" (Kazahstāna, ASV) parāda, kā Kazahstānā uzsāk jaunu dzīvi Krievijas dejotājs, kas savā zemē nākotni vairs neredz, bet "Rekonstrukcija" (Krievija) ir meditatīvs skatījums uz patriotiskā parka dzīvi Krievijas provincē. "Z-bauslis" izpēta, kā vienā cilvēkā var pastāvēt divas vienlaicīgas idejas: reliģiskā un politiskā. Filma "Ēdene" (Krievija) atspoguļo cilvēces likteni pēc pirmā kritiena.

Filma "Tukšās istabas" (Krievija) ir režisores mīlestības vēstule tiem, kuri vairs nevar būt kopā ar viņu emigrācijas dēļ. Filma "Viesulis" (Krievija) piedāvā vērojumus par sabiedrības dzīvi Jaunā gada sagatavošanās un svinēšanas laikā. "Animācijas kara dienasgrāmatas: KAFIJA" (ASV) ir īsa animācijas filma, kuras pamatā ir oriģināla intervija ar Sumi pilsētas iedzīvotāju par pirmajām kara nedēļām. "Par politiku nerunāsim" (ASV) izpēta sarežģītās attiecības starp krievu māti un viņas meitu, kura apprecas ar Ukrainas pilsoni paša kara vidū. Toties "Jā Nē karam" (Krievija) stāsta par regulāru pretkaru plakātu parādīšanos dzīvokļu māju pagalmā par spīti tam, ka tos ik dienu iznīcina policija vai nama apsaimniekotāji.

Jau ziņots, ka festivāls "Artodfest/Riga" kas norisināsies no 1. līdz 8. martam. Filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī mākslas centrā "Zuzeum". Vairāk par filmām: Artdocfest_Miers kara laikā un informācija par seansiem pieejama festivāla mājaslapā www.artdocfest.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!