Foto: Publicitātes foto
Tuvojoties "Oskara" balvas ceremonijai, šajā nedēļas nogalē aplūkojam piecas gan vizuāli, gan saturiski atšķirīgas kinolentes, kas pretendē uz zeltīto statueti kategorijā "Labākā animācijas filma". Jāatgādina, ka šī bija kategorija, kurā starp 33 pretendentēm uz labāko piecinieku bija iekļuvusi arī Signes Baumanes animācijas filma pieaugušajiem "Mans laulību projekts".

"The Boy and the Heron"


Filmas "The Boy and the Heron" ("Zēns un gārnis") režisors ir japāņu animācijas meistars Hajao Mijadzaki, viena no ievērojamākajām šī žanra personībām ne tikai Japānā, bet visā pasaulē. Viņa karjera ilgst jau vairāk nekā 50 gadu, kuras laikā viņš guvuis starptautisku slavu kā anime filmu veidotājs, izcils un iejūtīgs scenārists, kā arī režisors. "The Boy and the Heron" ir jau ceturā viņa filma, kas nominēta "Oskara" balvai. Jāatgādina, ka 2003. gadā viņš jau ir šo godalgu saņēmis par filmu "Spirited Away" ("Gariem līdzi"), savukārt 2014. gadā Mijadzaki saņēma īpašo ASV kinoakadēmijas balvu par mūža ieguldījumu.

Šogad "Oskaram" nominētā filma "The Boy and the Heron" ir vispersoniskākais no visiem 83 gadus vecā Mijadzaki darbiem. Tās notikumi aizved uz Tokiju 40. gados, Klusā okeāna kara beigu laikā. Mahito ir 11 gadus vecs zēns, kurš ir zaudējis māti. Viņa tēvs strādā militārās ražošanas nozarē un apņēmis par sievu Nacuko, Mahito mātes jaunāko māsu. Viņu dzīve rit kādā senā īpašumā ar torni, bet tajā savu mājvietu ir atradis pelēkais gārnis. Kādu dienu Nacuko pazūd un zēns dodas uz torni, kur gārņa vadīts nonāk noslēpumainā pasaulē, kur mīt gan dzīvie, gan mirušie.

"Tā ir ārkārtīgi skaista, blīvi detalizēta fantāzija, kas no jauna atgriežas pie Mijadzaki filmās pazīstamām tēmam un paņēmieniem, turklāt savijas kopā ar autobiogrāfiskas nozīmes elementiem," raksta Vendija Aida, britu medija "The Guardian" filmu apskatniece. "Sapņainā naratīva loģika drīzāk šķiet bērna iztēles, nevis astoņdesmitgadnieka radīta," pauž Aida. Viņa arī uzsver mūzikas nozīmi – to šai filmai radījis ilggadējs Mijadzaki sabiedrotais, Džo Hisaiši. "Viss ir savā vietā, labākais, ko Mijadzaki var mums sniegt," raksta apskatniece.

Filma jau saņēmusi "Zelta globusu", kā arī Britu kinoakadēmijas balvu kategorijā "Labākā animācijas filma".

Latvijā filma uz lielā ekrāna dažos seansos ir skatāma "Forum Cinemas".

"Elemental"

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!