Foto: Kadrs no filmas "Mazliet svešā"
Ceturtais Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", kas norisināsies no 1. līdz 8. martam, Krievijas iebrukuma otrajā gadadienā paudis savu atbalstu Ukrainai, pieminot un godinot tās upurus un nešaubīgi ticot kopīgiem spēkiem gūtai uzvarai. Sadarbībā ar biedrību "Tavi draugi" pirms un pēc festivāla filmu seansiem būs iespēja ziedot Ukrainas armijai un civiliedzīvotājiem.

Šajā nedēļas nogalē aprit otrā gadadiena kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. 2022. gadā "Artdocfest/Riga" mainīja savu vizuālo identitāti – nu tā ir Ukrainas karoga krāsās, paužot solidaritāti ar varonīgajiem cilvēkiem, kas aizstāv ne tikai savu zemi, bet arī visu Eiropu un pasauli.

Arī šogad "Artdocfest/Riga" programmā iekļautas filmas, kas vēsta par kara šausmām Ukrainā. Piemēram, konkursa programmā tiks demonstrēt divu Mariupolē dzimušu un uzaugušu ukraiņu režisoru darbi: "Fotogrāfija piemiņai" un "Mazliet svešā". Abi stāsta par viņu ģimenēm un to, kā autori Krievijas agresijas rezultātā zaudēja savas mājas.

Filmas "Mazliet svešā" režisore vēlas parādīt skatītājiem aiz robežām, kā Krievijas impēriskā politika un padomju totalitārisms mainīja ukraiņu kultūrvidi un pašuztveri, aplūkojot savas dzimtas un valsts pagātni un tagadni. Filmas seansi būs 3. martā pulksten 18 un 8. martā pulksten 20.30 k/t "Splendid Palace".

Savukārt "Fotogrāfija piemiņai" atsedz saikni starp pašreizējo vardarbību Donbasā un Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem postījumiem. Šī filma būs redzama dubultseansā 4. martā pulksten 18.30 kopā ar filmu "Migla", kas ataino rītu, kad Ukrainu pamodināja sirēnu kaucieni un Krievijas izšauto raķešu sprādzieni.

Mākslas centrā Zuzeum 2. un 3. martā tiks demonstrētas tematiskās kino programmas "Ukraina pāri visam" un "Miers kara laikā", kuras skatītāji aicināti noskatīties bez maksas, rezervējot brīvbiļetes "Zuzeum" mājaslapā.

Saistībā ar Alekseja Navaļnija slepkavību festivāla rīkotāji aicina pievērst īpašu uzmanību režisores Marijas Novikovas filmai "Krievija pret juristiem". Jau 35 gadus Holandē dzīvojošā režisore ieradīsies Rīgā, lai prezentētu savu spēcīgo un emocionālo stāstu par Krievijas noziegumiem pret cilvēktiesībām. Šīs filmas seanss notiks 3. martā pulksten 12.

"Artdocfest/Riga" filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī mākslas centrā "Zuzeum". Vairāk par filmām un informācija par biļešu iegādi un seansiem pieejama festivāla "Facebook" un "Instagram" lapās, kā arī mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!