Foto: Ģirts Raģelis

"Kāds tu biji bērnībā?", "Kas ir visgrūtākais tavā darbā?", "Kāpēc tev ir tik daudz jāstrādā?" – bērni vecākiem šos jautājumus mēdz uzdot ik pa laikam. Ko var dzirdēt, ja atklāti atbild viens no slavenākajiem Latvijas dziedātājiem? Ikviens to var uzzināt, ja skatīsies sirsnīgo un patieso filmu "Mans tētis – Intars Busulis".

Busuļu ģimene iepriekš savās mājās nav laiduši žurnālistus, rotājuši glancētu žurnālu vākus ne kā pāris, ne kopā ar bērniem. Režisori Edgars un Anna Lūsiņi ļauj skatītājiem ielūkoties tur, kur citiem iepriekš nav izdevies. Edgars un Intars ir seni paziņas, jo kopā veidojuši raidījumu "1000 jūdzes". Gadu gaitā strādājuši pie videoklipiem un citiem projektiem. Pirms kāda laika Intars piedāvājis safilmēt materiālu no koncerttūres, lai veidotu filmu. Edgars aprunājies ar sievu, kura ieteikusi uzņemt nopietnāku filmu, kur atklātos viņa personība, nevis tikai sausi fakti par karjeru.

Ja ir filma par ABBA, kāpēc nevarētu būt par Intaru Busuli?

"No bērnības man iespiedusies atmiņā viena redzēta filma par grupu ABBA, kur žurnālists skraida apkārt pa koncertiem un mēģina nointervēt grupu. Tad izdomāju, ka vajag iepīt kaut ko līdzīgu," stāsta Edgars. Liekot galvas kopā, režisori nonākuši līdz idejai, ka filma jāuzņem Busuļu bērnu acīm. Režisori devās ciemos pie Intara un Ingas uz Ģibuļiem, iepazinās ar Leniju, Emīliju, Amēliju un pastarīti Jāni, un nolemts – filma būs!

Tieši bērnu līdzdalība filmu padara īpašu, jo daudzi jautājumi ir viņu izdomāti. Režisore pirms filmēšanas sarunājās ar katru bērnu noskaidrojot, kas uztrauc, kādas tēmas interesē un kas aktuāls, kopā noslīpējot vaicājamo tētim un mammai. No Ingas un Intara puses nebija jautājumu aizliegumu. Skatoties filmas gala versiju, arī neko nevajadzēja izgriezt – tik ļoti Busuļi ļāvušies un uzticējušies procesam, pastāsta režisors.

Foto: Ģirts Raģelis

Skatīties būs interesanti arī tiem, kuri nezina nevienu Intara Busuļa dziesmu, norāda Edgars Lūsiņš. Ikvienam vecākam, atbildot uz jautājumiem par savu dzīvi, melot bērniem ir grūti. Tas parādās arī Intara un sievas Ingas patiesajās atbildēs kā vecākajiem bērniem, tā jaunākajiem.

Intars pats atzīst, ka filmēties viņam nav bijis liels izaicinājums, tāds vairāk bijis bērniem un sievai. Gaisā virmojusi arī neziņa – vai režisoriem izdosies iejusties un sadzīvot ar kuplo Busuļu ģimeni. Raizes veltīgas, jo, Intaraprāt, izdevies izcili. Filmēšanas procesā Intaram visvairāk patikusi noslēpumainība: "Filmējoties katram dažādās lokācijās mūsu mājās, nevarējām izpaust, kādi jautājumi katram ir uzdoti, tāda intriga līdz pat filmas pirmizrādei."

Tēta joki ir smieklīgi, bet nav labi

Intara Busuļa daiļrade cieši saistīta ar viņa personību – uz skatuves viņš zibina asprātības, valdzina un aizkustina ar dziedājumu un lirikām. Un tas ir spogulis tam, kāds viņš ir arī dzīvē. Bērni gan reizēm ir tikpat ironiski kā viņu tētis, skarbi vērtējot, ka tēta joki ir smieklīgi, bet nav labi.

Foto: Ģirts Raģelis

Intars savās lauku mājās Talsu pusē ir vienkārši tētis un labākais draugs. Paņem opā un izvizina ar traktoru, iešļūcenēs un zeķēs izstaigā dārza taciņas un pāri visam – vēlas, lai sieva un bērni ir laimīgi. "Es jau zināju, ka man ir forši, gudri, iejūtīgi, skaisti bērni, bet šīs filmas tapšana mūs ar bērniem satuvināja un nostiprināja ģimenes vērtību vēl vairāk," atklāj Intars.

Kas liek mūziķim mulst? Vai viņš uzskata sevi par slavenu? Vai viņš tiešām būtu traktorists, ja nebūtu dziedātājs?

Skaties filmu bez maksas tikai LMT Viedtelevīzijā un uzzini!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!