Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Mūziķis Helvijs Fiņķis jeb vienkārši Fiņķis pērn novembrī ar diviem klausītāju pārpildītiem koncertiem VEF kvartālā sašūpoja pašmāju hiphopa lauciņu, apliecinot – jēgpilnos skaitāmpantos ietērptas melodijas ir atslēga uz latviešu sirdīm. Tie, kuriem nebija iespējas klātienē piedzīvot Fiņķa sarīkotos svētkus, līdz kaulam sajust "Vislielākā koncerta" atmosfēru, var to pieredzēt koncertfilmā, kas šobrīd bez maksas skatāma LMT Viedtelevīzijā.

Koncertfilmas veidotājiem bija svarīgi nezaudēt ieraksta kvalitāti un nodrošināt acīm baudāmu stāstu, kas skatītājiem ļautu sajusties kā daļai no pasākuma. Izvairoties no tradicionālās koncertu filmēšanas manieres, "Vislielākā koncerta" radošajai komandai nācās meklēt jaunus piegājienus, tostarp iesaistīt auditoriju. Lai panāktu vēlamo rezultātu, vizuālā materiāla veidošanā darbojās gan profesionāli operatori ar "vintage" optiku un analogiem efektiem, gan arī paši koncerta apmeklētāji. Koncerts un tā scenogrāfija ir nominēti Latvijas Pasākumu foruma Izcilības balvai.

Filma publiskajā telpā jau nodēvēta par sava žanra pionieri, un, pateicoties koncerta apmeklētāju safilmētajiem materiāliem, tā ir "divi vienā". Tā ikvienam skatītājam sniedz ne tikai muzikālo baudījumu, bet arī neparasti dzīvīgu scenogrāfiju, kas ļauj būt klātesošam. Tik klātesošam, ka ne tikai redzi un dzirdi centrālā mūziķa izpildījumu, bet teju vari fiksēt smaidu bundzinieka lūpu kaktiņos, ģitārista zeķu krāsu un sajusties tā, it kā pats atrastos pūlī. "Vislielākā koncerta" atskats ļauj novērtēt, kā mākslinieku uzstāšanos tobrīd redzēja fani.

"Pie scenogrāfijas strādājām kopā ar galveno operatoru Jurģi Kminu, kurš arī ir atbildīgs par "Raķešu zinātnes" vizuālo valodu. Mēs gribējām, lai arī skatītājs pie TV vai jebkura cita ekrāna var justies klātesošs koncertā. Uzreiz bija skaidrs – tad arī koncerta apmeklētājiem pašiem ir jāfilmē. Mūsu mērķis bija nedaudz šo pasauli atšķaidīt un radīt kaut ko autentisku un īstu – lai filmā tiek iekļauti arī tādi kadri, kur cilvēkam, kas atrodas pūlī un filmē, kāds netīši uzsit pa roku, lai draugi dzied līdzi dziesmām, filmē paši sevi un kļūst par daļu no visa piedzīvojuma," stāsta Fiņķis.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Koncertfilmas režisore Elīza Jordane neslēpj – darbs pie filmas ir bijis izaicinošs. Lai nonāktu pie rezultāta, kas visiem patīk, nācies ziedot arī vairākas negulētas naktis, tomēr, kā pati saka, "ja taisām koncertu un filmu, tad tā, lai pašiem patīk". Tehniski savienot un vizuāli salāgot fanu filmēto materiālu palīdzējuši labākie datu speciālisti un operatori jeb "superstāru komanda".

"Mēs, kas veidojām filmu, jau sākumprocesā bijām kopā. Līdz ar to jau uzreiz varējām scenogrāfiju veidot ar kino piegājienu, domājot, kā skatuve, gaismas un citas svarīgas nianses izskatīsies filmā. Jā, tehniski tas bija smagi, bet šis man bija kā mīlestības darbs. Turklāt mēs ar Helviju esam ļoti ambiciozi cilvēki. Mums neeksistē tāds "nav iespējams". Ja kaut ko gribam, mēs to arī darīsim. Šis bija liels draugu projekts, un pat negribējās, lai tas beidzas. Bija izaicinājums salāgot savas ambīcijas un raksturus ar visām iespējām, bet, ja dari to, kas patīk, arī problēmas parasti risini ar prieku," stāsta Elīza.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Būt šajā mirklī un baudīt – tā ir sajūta, kuru koncerta rīkotāji ne tikai vēlējās nodot sanākušajiem klausītājiem, bet arī iekodēt koncertfilmā. "Šis ātri paies, tāpēc izbaudiet," ar šādiem vārdiem Fiņķis atklāja savu "Vislielāko koncertu".

"Arī es pats koncertā mēģināju apstāties un ieturēt garu pauzi starp dziesmām, lai ar acīm visu nobildētu un paskatītos, ar ko nodarbojamies. Negribēju iestrēgt mēģinājumu un darba rutīnā, kur viss paskrien tik ātri, ka nav pat sajūtas, ka esi to piedzīvojis. Vēlējos sazemēties un būt klātesošs un šoreiz šo sajūtu noķēru gan no draugiem, gan skatītājiem un visas savas komandas. Sajutu baigo mīlestību. Tas bija izcili un ar motivāciju turpināt iesākto," piebilst Fiņķis.

"Šī filma ir mīlestības vēstule koncerta apmeklētājiem. Tā ir ne tik daudz par pašu grupu, bet gan komūnu, kas izveidojusies ap Helviju un neatkarīgo mūziku. Vienmēr jau ir iespēja filmēt ar visdārgākajiem objektīviem un kamerām, taču tieši tāpēc šī filma ir unikāla – tajā ir iekļauts arī materiāls, ko citi, iespējams, mestu miskastē. Bet mēs sakām – nē, fani to nofilmēja, mēs iekļaujam filmā. Skaidrs, ka profiņi skatoties domās: "Kas tiem tur prātā notiek?" Bet tas jau ir tas īstais koncerts," papildina Elīza.

Abi vēlreiz uzsver – koncerta un filmas veidošanā bija iesaistīts kupls ļaužu pulks un ikkatrs no viņiem ir pelnījis lielu paldies par ieguldīto darbu. "Tik daudz cilvēku mūsu projektos ir iesaistīti! Tas ir neticami, ka cilvēki "pavelkas" un ir gatavi izdarīt ellīgas lietas, ziedot savu laiku. Tas dzen mūs uz priekšu," saka Helvijs.

Un kas tālāk? Vai pēc tik grandioza uzrāviena gaidāms klusuma periods? "Kaut kas jau no manis un Elīzas būs. Uz pavasari parasti atplaukstam – tie slapjdraņķi mums vislabāk patīk," noslēpumaini piebilst Fiņķis.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Skaties filmu bez maksas tikai LMT Viedtelevīzijā!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!