Foto: Ģirts Raģelis

Pagājušajā nedēļā, 7. jūnijā, ar jauna laikmetīgās mākslas festivāla "Ēdene" sākumu, izstādi, kā arī dziļi intīmu un ķermeniski uzlādētu performanci savas jaunās telpas Hanzas ielā 22 plašākai publikai vēra "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs.

Festivāla un arī jauno telpu atklāšanas kulminācija bija starptautiskās, Šveicē bāzētās laikmetīgās dejas trupas "Young Boy Dancig Club" (YBDG) performance. YBDG ir starptautiski zināms kolektīvs, kas uzstājies gan Venēcijas biennālē, gan "Manifesta" Cīrihē, "Arti et Amicitiae" Amsterdamā, gan citās ar laikmetīgo mākslu saistītās vietās un notikumos pasaulē.

Kā 2017. gadā intervijā medijam "Vice" pauda trupas dalībnieks Manuels Šeivilers (Manuel Scheiwiller), YBDG priekšnesumi ir daļēji improvizēti un galvenās vadlīnijas top dienu iepriekš. Tās galvenie izpētes objekti ir seksualitāte, ķermenis un kustība.

Kā stāsta Šeivilers, lielākā daļa trupas dalībnieku ir studējuši laikmetīgo deju un tās dalībnieki ir dažādām Eiropas valstīm. Kā viņš norāda intervijā "Vice", YBDG nav konstants trupas sastāvs. "Mēs cenšamies to noturēt visai fluīdu," saka Šeivilers. Kā iepriekš norādīja "Kim?" pārstāvji, "konceptuāli un saturiski "Ēdeni" jaunajā adresē varētu uzskatīt par efemēru, vēstures slāņus uzsūkušu izstādi-performanci, kurā mākslinieki mērķtiecīgi pēta (no)skaņu un revibrācijas sociālās telpas ietvaros un veidus, kā ar imersīvas mākslas palīdzību panākt drošas telpas sajūtu neapdzīvojamā interjerā. Viens no jautājumiem, būvējot "Ēdeni", ir saistīts ar bažām tikt no tās izraidītiem, jo kārdinājums skaniskajam, sanošajam un vēsturisko reliktu pieredzošajam paģēr aizstāt vizuālo jeb radīt tā efektu." Plašāk ar YDBG performancēm var iepazīties trupas "Instagram" kontā.

Izstādē jaunatklātajās telpās Hanzas ielā 22 aplūkojami arī Jāņa Dzirnieka, Santa Frances, Kaspara Groševa, Sky Hopinka (ASV), Lauras Kaminskaites (Lietuva), Sanjas Kanatarovski (ASV), Ņikitas Kadana (Ukraina), Viktora Timofejeva (ASV/Latvija), "Tīrkultūra group"(Latvija), Agates Tūnas (Latvija), Evitas Vasiļjevas (Latvija/Francija), Jonasa Vendelina (Vācija) un Evitas Mani (Grieķija) darbi.

Festivāla kuratores ir Evita Goze, Žanete Liekīte, Zane Onckule. Festivāla direktore: Zane Čulkstēna. Festivāla dizains: Krišs Salmanis.

Jau vēstīts, ka šopavasar ar Saeimas lēmumu laikmetīgās mākslas centram "Kim?" bez atlīdzības tika nodots valsts nekustamais īpašums Hanzas ielā 22, Rīgā, lai nodrošinātu sabiedrības vajadzības laikmetīgās mākslas jaunrades, pieejamības un izglītības jomā.

Izstāde būs aplūkojama līdz 28. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!