Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 28. jūnijā, pulksten 18 RIXC galerijā, Lenču ielā 2, tiks atklāta komponistu Agitas Reķes, Platona Buravicka un mākslinieces Kristas Dinteres imersīva skaņas izstāde "Dzirdes reljefi".

Atgādinot par cilvēka un dabas trauslumu, kā arī neparedzamību, izstāde "Dzirdes reljefi" sniedz skaņu pieredzi nesteidzīgiem un introspektīviem novērojumiem un aicina pievērsties apzinātai klausīšanās praksei caur taustes un dzirdes maņām, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Izstāde "Dzirdes reljefi", kas RIXC galerijā būs apskatāma no 28. jūnija līdz 24. augustam, apvieno divas skaņas instalācijas. Agitas Reķes skaņu mākslas darbā "Trauslums" klausīšanās sinhronizējas ar katru sperto soli – sajūtot dabas klātbūtni, apmeklētājiem tiek piedāvāts "uz-taustīt" skaņas, radot specifisku astoņiem kanāliem paredzētu skaņas kompozīciju. Instalācija ir kā atgādinājums dabas un cilvēka trauslumam, kā arī mūsu uztverei, zemapziņai un intuīcijai. Tikmēr Platona Buravicka un Kristas Dinteres skaņu kompozīcijas vienotā instalācijā ļauj piedzīvot vairākas skaņu telpas vienuviet. Buravicka dinamiskā skaņas kompozīcija "Paraboliskā. Pakavs" aicina domāt par pārlaicīgo, bet tik cilvēcīgo "laimes" konceptu, ko raksturo kā nenotveramība, tā arī nepārtrauktība un visaptveroša klātbūtne. Taču Dinteres "Laika tramvajs", kas pēta vietas-laika-skaņu attiecības, ir veltījums vidē izmirstošām skaņām un nogādā klausītāju Liepājas skaņu ainavās, lai apzinātu, kā novecojušu tehnoloģiju nomaiņa pret jaunām maina pilsētvides skanējumu.

Grupas izstāde tapusi sadarbībā ar "Dirty Deal Audio", un visu trīs mākslinieku jaunākie darbi tiecas izzināt un definēt telpiskas skaņas imersijas spēju ļaut klausītājam ceļot uz citu, iztēles un sajūtu radītu telpu, kuras akustiku un apjomu nosaka mākslinieks. Skaņas ierakstu tehnoloģijas mākslinieku darbos atklāsies kā cilvēka dzirdamības robežu paplašinājums, un apmeklētāji tiks aicināti iepazīties ar augmentētu sajūtu pasauli no izstādes mākslinieku perspektīvas, kā arī attīstīt apzinātās klausīšanās praksi.

Izstāde būs apskatāma līdz 2024. gada 24.augustam RIXC galerijā, Lenču ielā 2, no trešdienas līdz sestdienai, no pulksten 12 līdz 18. Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!