Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Londonā, Nacionālajā portretu galerijā nu aplūkojams popmūziķa, dziedātāja un dziesmu autora Sema Smita portrets, vēsta ārvalstu mediji.

Mākslas darbam dots tāds pats nosaukums kā mūziķa jaunākajam albumam – "Gloria" (2023). Tā autori ir franču mākslinieku duets Pjērs Komojs (Pierre Commoy) un Žils Blanšārs (Gilles Blanchard) jeb vienkārši Pjērs un Žils. Abi mākslinieki ir pazīstami ar kopīgi radītiem mākslas darbiem – apgleznotām fotogrāfijām. Pjērs fotografē, bet Žils pēcāk fotogrāfiju izrotā un apglezno. Līdzīgā veidā viņi iemūžinājuši arī citas popkultūras un modes personības – Kailiju Minogu, Madonnu, Naomi Kempbelu, Žanu Polu Gotje un citus.

Sema Smita portrets ir aplūkojams Nacionālās portretu galerijas jaunatvērtajā sadaļā "History Makers" / "Vēstures radītāji". Starp jaunākajiem mākslas darbiem, kas papildina šo galerijas sadaļu, ir arī popzvaigznes Harija Stailsa, Londonas praida līdzdibinātāja Pītera Tačela (Peter Tatchell) un citu mūsdienu slavenību portreti.

Nacionālās portretu galerijas sadaļa "History Makers" bija slēgta trīs gadus un pagājušajā gadā pēc atjaunošanas atkal ir pieejama publikai.

Mūziķis paudis sajūsmu par Pjēra un Žila darbiem jau pirms vairākiem gadiem. "Viņu radītie neticamie tādu personību kā Žans Pols Gotje un Marks Almonds portreti ir patiesi ikoniski un pozēt šiem māksliniekiem bija kā sapņa piepildījums," BBC citē Semu Smitu. Glezna tapusi 2023. gadā.

Portrets ir paša popmākslinieka privātās mākslas kolekcijas īpašums un viņš pēc Nacionālās portretu galerijas lūguma to ir muzejam aizdevis, padarot pieejamu plašākai publikai.

"Biju tik laimīgs, kad Nacionālā portretu galerija mani uzrunāja. Man ir svarīgi atbalstīt mākslu. Būt jaunajā "History Makers" sadaļā ir pagodinājums," sacīja Sems Smits.

Savukārt Nacionālās portretu galerijas pārstāvji raksturojuši darbu kā "realitātes, ikdienas dzīves, sapņu un fantāziju sajaukumu".

Sems Smits ir britu popmūziķis, kurš strauji uzmirdzēja 2012. gadā. Kopš tā laika viņš izdevis četrus studijas albumus, saņēmis piecas "Grammy" balvas, "Zelta globusu" un "Oskara" balvu par Džeimsa Bonda sērijas filmas "Spectre" dziesmu "Writing's on the Wall", kā arī daudzus citus apbalvojumus. Latvijā Sems Smits uzstājies vienu reizi – 2023. gadā "Positivus" festivāla programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!