Foto: Publicitātes attēls

Šī gada RIXC Mākslas un zinātnes festivāls risinās tēmu "Simbiotiskās maņas" ("Symbiotic Sense(s)") un notiks no 23. līdz 25. oktobrim Rīgā un tiešsaistē, pētot mākslu, dabu, tehnoloģijas un kolektīvo inteliģenci no sensorās uztveres un paplašinātās apziņas perspektīvas.

Festivāla centrālais notikums būs izstāde "Simbiotiskās maņas", kas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta 23. oktobrī, un kurā būs skatāmi gan Latvijas, gan ārvalstu mākslinieku darbi. Izstādi papildinās mākslas un zinātnes simbiozei veltīta konference, kurai mākslinieki un pētnieki aicināti vēl līdz 10. septembrim iesniegt pieteikumus. Festivāla programmas ietvaros tiks atklāta arī izstāde "Sensorās dzīles" (Deep Sensing) RIXC galerijā un norisināsies mākslinieces Rozmarijas Lī (Rosemary Lee) radošā darbnīca par mākslu un mākslīgo intelektu. Festivāla izstādēs, performancēs, radošajās darbnīcās un konferenču diskusijās tiks aplūkotas tādas tēmas kā paplašināta apziņa, ārējās sensorās sistēmas, dabiski mākslīgās vides, sensorās mašīnas, mākslīgās dzīvības formas, simbiotiskās zinātnes, dabas un kultūras savstarpējās attiecības un kolektīvais intelekts, portālu "Delfi" informē organizatori.

Kā atgādina rīkotāji, simbioze – jēdziens, kas ir radies bioloģijā – apzīmē sadarbību starp dažādām sugām evolūcijas gaitā. Sākot ar Linnas Margulis (Lynn Margulis) celmlauzes darbu par simbiotiskajām sistēmām un beidzot ar mūsdienu diskusijām, piemēram, par paplašināto apziņu (izpratni par to, ka mūsu smadzenes, ķermenis un vide ir cieši saistīti) vai holobiontiem (ekoloģiska vienība, kas veidojas, apvienojoties dažādām sugām), izpratne par dažādu sugu savstarpējo saistību ir paplašinājusies, aicinot uz steidzami radīt jaunas mākslinieciskas un utopiskas vīzijas. Simbioze nosaka mūsu eksistenci, uzsverot mūsu pilnīgu savstarpējo atkarību no vides un visas Saules sistēmas. Karolīna A. Džounsa (Caroline A. Jones) ir teikusi: "Jo ātrāk mēs atmetīsim savtīguma jēdzienu – vai tas būtu individuāls vai ģenētisks – jo labāk". Mūsu apziņai un izdzīvošanai ir ļoti svarīgi kopīgi apzināties atkarību no Saules sistēmas. Ja nespēsim pielāgoties, cilvēcei draud izmiršana.

Festivāla ietvaros Latvijas un ārvalstu mākslinieki un pētnieki pulcēsies starptautiskā konferencē "Open Fields", kas no 23. līdz 25. oktobrim notiks viesnīcā "Neiburgs", Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešsaistē, lai apspriestu tēmas, kas saistītas ar mākslas pētniecību, mainīgo mākslas lomu sabiedrībā, kā arī mākslas un zinātnes sadarbību.

RIXC festivāla kuratori ir Rasa Šmite un Raitis Šmits. Plašāk par festivāla programmu – tā mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!