Foto: Oleksandr Sirous, Es esmu tavs paplašinājums, 2024

Piektdien, 13.septembrī, pulksten 18 RIXC galerijā, Lenču ielā 2,m ar īpašu programmu tiks atklāta RIXC rezidences mākslinieka no Ukrainas, Oleksandra Sirusa (Oleksandr Sirous) izstāde "Es esmu tavs paplašinājums" (I am your amplifier), kas pēta, kā dambja uzspridzināšana Kahovkas ūdenskrātuvē kļuvusi par katalizatoru jaunu un neparedzētu dzīvības formu un cilvēku radītu fenomenu mijiedarbībai.

Kahovskas ūdenskrātuve līdz tās uzspridzināšanai 2023. gada 6. jūnijā bija galvenais Ukrainas dienvidu daļas ūdensapgādes avots – otrais lielākais un pēdējais, sestais posms Dņipro hidroelektrostaciju kaskādē, atgādina izstādes veidotāji.

Atklāšanas dienā pulksten 16 programma tiks ievadīta ar ukraiņu mākslinieku un pētnieku vieslekcijām par Dņipro upes ekoloģisko stāvokli, projekta "Ro3kvit" iniciatīvu atjaunot iebrukuma skartās zonas, kā arī paneļdiskusijām par ukraiņu jauno mediju mākslinieku kolektīva "Photinus" darbību kara apstākļos. Pēc tam, pulksten 18, sekos izstādes atklāšana ar Oleksandra Sirusa darba prezentāciju, un vakara noslēgumā, pulksten 19, RIXC galerijā būs vērojama mākslinieka Ujif_notfound un Oleksandra Sirusa audiovizuālā performance "RELJEFS".

Izstāde "Es esmu tavs paplašinājums" izzina integrētas modernas robotizētas sistēmas, piemēram, bezpilota lidaparātus un citas autonomās tehnoloģijas, kas Ukrainā ieviestas kopš pilna mēroga invāzijas sākuma, kļūstot par daļu no jaunas simbiozes starp dabas un cilvēka radītiem elementiem. Mākslas darbs pēta, kā modernās tehnoloģijas, iekļaujoties jaunā ekosistēmā, var veicināt kolektīvo domāšanu un organisku evolūciju, kas ne tikai saglabā iepriekšējās sistēmas, bet saplūst ar tām, veicinot jaunas dzīvības un mijiedarbības formas.

Oleksandrs Sirus ir skaņu un mediju mākslinieks, kas strādā ar lielām datu kopām un mijiedarbības un komunikācijas principiem tīmekļa vidē, kā arī veido sarežģītas simulācijas vides, izmantojot mākslīgo intelektu. Viņa pieredze animācijā un komiksu veidošanā ir ietekmējusi viņa praksi, liekot viņam pastāvīgi meklēt netriviālu pieeju stāstu stāstīšanai un kompozīcijai mediju darbos.

Izstāde apskatāma līdz 2024. gada 28.septembrim RIXC galerijā, Lenču ielā 2, no trešdienas līdz sestdienai, no pulksten 12 līdz 18. Ieeja bez maksas.

RIXC galerija nodrošina gida pakalpojumus latviešu un angļu valodās individuāli un grupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!