Foto: LETA

Šonedēļ mākslas centrā "Zuzeum" amerikāņu mākslinieces Donnas Huankas personālizstādes "Utopiskās šūnas" atklāšanā kopīgi mākslu baudām bija redzami ne tikai dizaineri, politiķi, un mūziķi, bet arī Eiropas Savieniības (ES) un citu valstu sankcijām pakļautais latviešu izcelsmes Krievijas miljardieris Pjotrs Avens, kā arī pats iztādes saimnieks uzņēmējs Jānis Zuzāns, raksta žurnāla "Santa" interneta vietne "santa.lv".

Novērtēt avangardiskās Donnas Huankas skulptūras mākslas centrā bija ieradušies aicinātie viesi, tostarp Avens, kurš "draudzīgi čaloja ar pasākuma saimnieku uzņēmēju Jāni Zuzānu.

Abi mākslas mecenāti ar lielu interesi kopā aplūkoja mākslinieces Donnas Huanukas veikumu," raksta "santa.lv".

"Delfi" jau rakstīja, ka Avenam noteiktas ASV, Lielbritānijas, ES un citu valstu sankcijas, jo šīs valstis uzskata, ka viņi ir Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvināti cilvēki un apkalpo Kremļa intereses, arī Krievijas agresiju Ukrainā.

ES Tiesa aprīlī atcēla ES Padomes lēmumu par Avenam un Mihailam Fridmanam 2022. gada 28. februārī noteiktajām sankcijām.

Tiesa uzskatīja, ka, lai gan ar ES Padomes izvirzītajiem argumentiem var pierādīt Avena un Fridmana sava veida saistību ar Putinu vai viņam pietuvinātajām personām, tie neļauj konstatēt, ka viņi būtu atbalstījuši darbības vai politiku, kas grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību, vai ka viņi būtu snieguši materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par Krimas aneksiju.

Latvijas valdība šovasar nolēma iesniegt apelācijas par šo ES Tiesas spriedumu.

Iepriekš Avens Latvijā izpelnījies plašākas sabiedrības uzmanību arī ar Ogres vēstures un mākslas muzejā ieplānoto porcelāna privātkolekcijas izstādi, kas gan pēc plašas sabiedrības sašutuma viķņa un kritikas tika atcelta.

Ogres vēstures un mākslas muzejā bija ieplānots atklāt izstādi "Rīgas mākslas porcelāns. 1925 – 1940" ar darbiem no Avena kolekcijas. Bija plānots, ka izstādē būtu aplūkojami gleznotāju Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un grafiķa Sigismunda Vidberga porcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" 1920. gados tapušie darbi.

Sākotnēji par izstādes ieceri rakstīja "Delfi", bet vēlāk Ogres muzejā plānotajai ekspozīcijai uzmanību pievērsa arī citi mediji. Pretenzijas pret izstādes norisi pauda arī Ārlietu ministrija.

Savukārt Zuzāna pamatbizness ir SIA "Alfor" – viens no lielākajiem azartspēļu uzņēmumiem Latvijā. Sabiedrībā viņš ir pazīstams arī kā mākslas mecenāts, finansējot gan nozīmīgākā apbalvojuma vizuālajā mākslā – "Purvīša balvas" – vērtēšanas procesu un balvas pasniegšanu, gan dažādu teātra izrāžu iestudējumus, gan izdevējdarbību, gan citas kultūras norises.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!