Foto: Didzis Grodzs

Vēl līdz 6. oktobrim Rīgā turpinās Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) rīkotais festivāls "Survival Kit 15". Festivāla izstādi "Mērījumi", kas aplūkojama trīs adresēs Vecrīgā un Pārdaugavā – Amatu ielā 4, Eduarda Smiļģa ielā 34a un Strazdu ielā 4 – papildina daudzveidīgi publiskās un izglītības programmas notikumi – diskusijas, lekcijas, meistarklases, intervences pilsētvidē, mākslas mediatoru vadītas tūres un citi.

Fokusā (ne)atkarība un demokrātija

Kā vēsta festivāla pārstāve Dana Zālīte, Festivāla turpmākajās aktivitātēs akcentu ievelk LLMC, sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā, īstenotais projekts "INTER*DE*PENDENT". Projekts izceļ LLMC darbības pēdējo gadu fokusu un prioritāti – sadarbību ar Centrālāzijas un Kaukāza valstīm, lai kopā ar māksliniekiem un kultūras nozares pārstāvjiem virzītu dekolonizācijas procesus reģionā.

Kopš Krievijas īstenotā uzbrukuma Ukrainai, jautājums par (ne)atkarību no Krievijas kļuvis aktuālāks nekā jebkad agrāk. Ar mērķi veicināt kritiski domājošas un demokrātiski attīstītas sabiedrības veidošanu, 27. septembrī "Survival Kit 15" progammas pasākumu klāstu papildinās projekta "INTER*DE*PENDENT" diskusija, pievēršoties jautājumiem par to, kā varētu izskatīties Latvijas nākotne, kas nav definēta uz padomju pagātnes fona, neignorējot vēsturi; kā iespējams nodrošināt vārda un preses brīvību, nedodot vietu Krievijas dezinformācijai, un citiem.

Sarunā piedalīsies mākslinieki no Gruzijas, Armēnijas, Kazahstānas un Kirgistānas. Sarunu moderēs kurators Paiams Šarifi (Payam Sharifi) no Vācijas.

Līdztiesība, iekļaujoša vide un daudzveidīgas kuratoriālās stratēģijas

25. septembrī, kopā ar četrām mākslas un atmiņas institūcijām, LLMC Brīvprātīgo programmas jaunieši diskutēs par līdztiesības, iekļaušanas un ilgtspējas jautājumiem mākslas institūciju darbībā, domājot par publisko telpu, brīvu runu, ekoloģiju, dzimti un iekļaujošām kuratoriālām stratēģijām. Par diskusijas sākumpunktu un bāzi jauniešu sarunai ar mākslas centra "Zuzeum", Laikmetīgās mākslas centra "Kim?", Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Paula Stradiņa Medicīnas un vēstures muzeja pārstāvjiem tiks izmantota publikācija "Līdzību salas: Kolektīvā rokasgrāmata ilgtspējīgām un iekļaujošām mākslas institūcijām" (Islands of Kinship: A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions. Musse Publishing, 2024). Izdevums tapis projekta "Līdzību salas" ietvaros, sadarbojoties piecām vizuālās mākslas institūcijām Eiropā, tostarp LLMC, apkopojot projekta laikā gūto pieredzi, atziņas un labās prakses piemērus. Savukārt 1. oktobrī, saikni ar LLMC praktizēto nomadisko kuratoriālo darbību veidos Somijā bāzētās kuratoriālās aģentūras "Publics" radošā direktora Pola O’Nīla (Paul O’Neill) neseno publikāciju – "Not Going it Alone: Collective Curatorial Curating" (Apex Art, New York, 2024) un "Curious" (Open Editions, London, 2024) – atvēršanas svētki Latvijas auditorijai.

Mākslas mediatoru tūres un emociju mērījumi

Jau ierasti LLMC notikumiem, interesenti aicināti izzināt laikmetīgo mākslu mediatoru vadībā. Mākslas mediatori ir izstādes vēstneši, kas iedziļinoties konkrētajā mākslas projektā, un, balstoties katrs savā pieredzē, rosina apmeklētājus uz sarunu par mākslas darbu un tā tēmu, bagātinot izstādes apmeklējuma pieredzi. Tūres "Survival Kit 15" izstādē "Mērījumi" pieejamas katru ceturtdienu, piektdienu, sestdienu un svētdienu pulksten 16 Amatu ielā 4. Īpaša mediatoru tūre, kopā ar zīmju valodas tulku, plānota 1. oktobrī pulksten 15.30. Tūri apmeklēt aicināti cilvēki ar dzirdes traucējumiem un nedzirdīgas personas. Ekskursijas laikā būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus par laikmetīgo mākslu un iesaistīties diskusijā par izstādes tēmām.Bērniem un jauniešiem "Survival Kit 15" izstādi "Mērījumi" iespējams izzināt dodoties tās apskatē un vienlaikus veicot radošus un izzinošus uzdevumus. Interaktīvai pastaigai, ar mērķi palīdzēt izprast laikmetīgās mākslas daudzveidīgo dabu, īpaši aicinātas pieteikties skolas.

Savukārt pieaugušie, kuri vēlas izzināt sevi caur laikmetīgo mākslu un radošu darbošanos, aicināti apmeklēt mākslas terapijas nodarbību ciklu – 24., 26. septembrī un 1. oktobrī – kopā ar mākslas terapeiti un iekļaušanas eksperti Lību Bērziņu.

Tiesības uz pilsētu

Līdz "Survival Kit 15" noslēgumam turpinās arī Gundegas Laiviņas kūrētā festivāla publiskā programma, kas veidota četrās epizodēs. Programmas turpinājumā epizodes "Daba" un "Nākotne".28. un 29. septembrī pilsētas un dabas nesaraujamās, sarežģītās attiecības kolektīvas skanēšanas un klausīšanās prakses formā – divās sisināšanas sesijās – saullēkta un saulrieta mirklī atklās beļģu māksliniece Mirjama van Imshūta (Myriam van Imschoot) un improviztors un producents Mats Pogo (Mat Pogo) no Berlīnes. Balstoties skaņas ekoloģijas un biomimikrijas pētījumos, un iedvesmojoties no kukaiņu stridulācijas (spārnu un citu ķermeņa daļu berzēšana), mākslinieki radījuši tehniku kopumu cilvēkiem, kas ļauj skanēt kā kukaiņu korim.

5. oktobrī dažādās Rīgas vietās noritēs pēdējā Gundegas Laiviņas kūrētās "Survival Kit 15" publiskās programmas epizode. Tās autori ir LLMC Brīvprātīgo programmas jaunie kuratori – Dīvs Jankavs, Valters Valts Kronbergs, Violeta Kokoreviča, Anete Liepiņa, Katrīna Purviņa, Kate Rune un Karīna Šumkova. Sadarbībā ar mākslinieci Gundegu Eveloni jaunie kuratori piedāvās četras mākslinieciskas intervences, reflektējot par zināšanām, kas veidos nākotnes pilsētu. Programmā jauniešu vadīta pilsētplānošanas darbnīca un diskusija par nākotnes Rīgu, procesuāla, performatīva tekstu darbnīca – saruna ar Daugavu, foto instalācija un performance par pilsētbūvniecību, izmaiņām pilsētā un Rīgas panorāmu, kā arī iepazīstināšana ar hidrofeminismu kustīgā attēla plūdumā.

Teorētisko ietvaru ar lekciju "Posthumānā atliekas: Ko pēc sevis atstās ūdeņi" jauniešu veidotajai programmai piedāvās kritiskā posthumānisma un nākotnes urbānisma pētniece Debra Benita Šova (Debra Benita Shaw) no Lielbritānijas

Plašāka informācija par "Survival Kit 15" izstādi un detalizēta notikumu programma, ietverot norises vietas un laikus, pieejama Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!