Foto: Māris Morkāns

Neviens dzīvnieks nav cietis, un neviens bezpajumtnieks nav pazemots. Gaļa no vistu kauliņiem atdalīta tā, kā to paredz likums un medus mērcīte. Viegli nomocīti ir vien mākslinieka-provokatora Kristiana Brektes jaunās izstādes "Bada spēles" apmeklētāji. Nelielajā "Maxim Boxer Gallery" izstādes atklāšanā neietilpst visi viņa daiļrades pielūdzēji. Jaunieši melnā – ekstravagantā mākslinieka studenti – cieši saspiedušies viens pie otra, lai tikai neuzkāptu uz astes lakotam mumificētam kaķim.

"Sava laikmeta triksters, kurš, pārkāpjot robežas, ceļ gaismā neērtas un emocionāli sarežģītas tēmas," tā par Brekti raksta izstādes "Bada spēles" kuratore Ieva Stalšene. Šķiet, nav šobrīd otra tāda latviešu mākslinieka, kurš būtu tik populārs un pretrunīgi vērtēts dažādos sabiedrības slāņos un paaudzēs, kā Kristians Brekte.

Brektes jaunā konceptuālā izstāde "Bada spēles" tika atklāta 24. septembrī no Maskavas uz Rīgu pārbraukušā Maksima Boksera jaunajā galerijā Lāčplēša ielā 48.

Kur jūs atradāt izstādē redzamos kaķīšus? Un ko ar tiem izdarījāt?

Ar viņiem ir noticis dabīgs mumificēšanās process. Viņi bija nolīduši nomirt vietās ar nemainīgu temperatūru un ventilāciju. Tos atraduši mani draugi, gan nojaucot šķūni, gan remontējot mājas bēniņus. Viņi uzreiz man sūtīja foto: "Kristian, varbūt tev noderēs?"

Ja ir labs eksemplārs un man patīk kompozīcija, tad es ņemu. Piemēram, tam, kurš izstādē ir redzams lielveikala ratiņos, ir Austrumu cīņas meistara poza.

Līdzīgi daru, kad braucu Lieldienās uz laukiem. Pa ceļam vācu traktoru un kombainu sabrauktos varžu līķīšus. Vēlāk nolakoju un pārklāju ar poliuretānu. Tāpat ar kaķiem – es dodu viņiem mūžīgās mājas mākslā. Bez tiem, kas ir redzami izstādē, man ir vēl divi šādi kaķi sagatavoti.

Vai ir mākslas kolekcionāri, kuri ir gatavi iegādāties šādu kaķi? Katalogā viena eksemplāra cena ir 1500 eiro.

Vardes pat ļoti labi tiek pārdotas. Domāju, ka arī par kaķiem būs interese. Tie iepatikās jau pirmajiem izstādes apmeklētājiem. Jā, tie galvenokārt bija krievvalodīgās kultūras pārstāvji. Viņi ir drosmīgāki, ar labāku humora izjūtu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!