Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirms 60 gadiem kādā Itālijas villas pagrabā atrasts mākslas darbs izrādījies slavenā spāņu gleznotāja Pablo Pikaso (1881-1973) oriģināls, raksta ārvalstu mediji.

Sarullētu audekla gabalu, uz kura uzgleznots asimetrisks sievietes portrets, 60. gadu sākumā atrada kāds krāmu tirgotājs Luidži Lo Rosso (Luigi Lo Rosso). Viņa ikdienas darbs bija "ķemmēt" bez saimniekiem palikušas mājas, to bēniņus un pagrabus, lai atrastu dažādas noderīgas un senas lietas, ko pārdot savā ģimenes veikaliņā Pompejos, Itālijā.

Gleznu Luidži Lo Rosso atrada 1962. gadā kādas villas pagrabā Kapri salā.

Kā norāda mākslas eksperti no Šveicē bāzētās mākslas restaurācijas organizācijas "Arcadia Foundation", visticamāk, gleznā redzamā sieviete ir franču fotogrāfe un dzejniece Dora Māra (Dora Maar, 1907-2007). Viņa bija Pikaso mīļākā.

Laikā, kad glezna tika atrasta, Luidži Lo Rosso bijis 24 gadus vecs un novērtējis parakstu "Picasso" gleznas augšējā kreisajā stūrī, amerikāņu medijam CNN komentē viņa dēls Andrea Lo Rosso.

Luidži La Rosso, kurš mūžībā devās 2021. gadā, nebija izdevies gleznu pārdot un viņš to pats bija ieramējis lēta rāmī un atdevis sievai. Savukārt viņa to pielikusi pie sienas ģimenes mājā, kur tā visu šo laiku atradusies.

"Kad mamma to pielika pie sienas, viņa to pārsauca par ķeburu, tieši dīvainās portreta asimetrijas dēļ. Es tolaik vēl pat nebiju piedzimis," medijam stāsta Andrea Lo Rosso.

"No tēta stāstiem zinu, ka savulaik Kapri pagrabā viņš atradis divas gleznas. Taču tikai viena no tām ir ar Pikaso parakstu. Abas esot bijušas netīras – ar zemi un kaļķiem. Mana māte tās esot mazgājusi ar tīrīšanas līdzekli un birsti, gluži kā tepiķus," stāsta Andrea Lo Rosso.

80. gados, mācoties skolā, viņš mācību grāmatā redzējis citu Pikaso mīļākās un mūzas Doras Māras portretu, palasījis vairāk par spāņu mākslinieku un uzzinājis, ka viņš 50. gados uzturējies Kapri salā.

Jau toreiz viņš vecākiem teicis, ka mājās esošais darbs varētu būt vērtīgs. Kā raksta CNN, tā sācies desmitiem gadu ilgais Pikaso paraksta autentificēšanas ceļš.

Ģimene sazinājusies ar mākslas vēsturniekiem, bet daudzi teica, ka tas nav un nevar būt oriģināls, tomēr piedāvāja darbu no viņiem atpirkt.

Glezna tikusi reģistrēta arī Itālijas policijā, kuras speciālisti pirmo reizi pieļāva iespēju, ka varētu būt darīšana ar zagtu oriģinālu. Taču, tā kā gleznu neizdevās autentificēt, tā varēja palikt Lo Rosso ģimenes īpašumā.

Nojaušot mākslas darba vērtību, kopš 2019. gada glezna tika glabāta seifā Milānā. Taču tikai šoruden, septembrī grafoloģijas speciāliste Sinzija Altjēri (Cinzia Altieri) no "Arcadia Foundation" apstiprināja, ka gleznu tik tiešām parakstījis Pikaso.

Altjēri mēnešiem ilgi pētīja gleznu, salīdzināja ar citiem Pikaso darbiem un veica testus, lai apstiprinātu, ka sakrīt darba gleznošanas un parakstīšanas laiks.

"Nav šaubu, ka paraksts ir viņa," tā pagājušajā nedēļā Altjēri sacīja Itālijas medijiem.

Šobrīd mākslas darba autentiskumu apstiprinājuši arī citi mākslas eksperti.

Kā raksta CNN, atrastās gleznas vērtība šobrīd varētu būt ap 6,6 miljoniem ASV dolāru jeb 6 miljoniem eiro.

Ja darbu sertificēs Pikaso fonds Parīzē, tad tā cena pieaugs.

Lo Rosso ģimenes bērni jau pauduši, ka tad, kad saņems Pikaso fonda atzinumu, kas varētu vismaz dubultā palielināt gleznas vērtību, viņi rīkos izsoli par godu savam tēvam, kurš vēlējās, lai darbs tikt sertificēts un pārdots.

"Esmu laimīgs, tomēr pagaidīsim vēl pēdējo soli, lai varētu teikt, ka šis neparastais stāsts ir noslēdzies," pauž Andrea Lo Rosso un neslēpj cerību, ka gleznu par autentisku atzīs arī Parīzē.

CNN sazinājies ar Pikaso fondu, taču tas pagaidām komentāru nav sniedzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!