Foto: AFP/Scanpix/LETA

LAM muzejā Lisē, Nīderlandē nejauši atkritumos nonācis franču mākslinieka Aleksandra Lavē (Alexandre Lavet) mākslas darbs, kas izskatās kā divas tukšas alus skārdenes.

Gadījums ar mākslas darbu 8. oktobrī pāršalca pasaules medijus, uzmanības centrā noliekot Lisi – pilsētiņu, kas atrodas apmēram 30 kilometru no Amsterdamas un līdz šim bijusi slavena ar vienu no pasaulē lielākajiem tulpju apstādījumiem – Keukenhofas dārzu.

Misēklis ar mākslas darbu gadījies lifta tehniķim, kurš bundžiņām līdzīgos priekšmetus izmetis kā nevīžīgu strādnieku atstātus atkritumus.

Darbs, kam dots nosaukums "Viss labais laiks, ko pavadījām kopā" pirmajā acu uzmetienā izskatās, kā izdzertas skārdenes, tomēr ciešāk ieskatoties, redzams, ka tās ir rūpīgi, detalizēti izveidotas, ar akrila krāsu apgleznotas skulptūriņas.

"Māksliniekam bundžiņas simbolizē dārgas atmiņas par mirkļiem kopā ar draugiem," paskaidrojis muzejs paziņojumā medijiem. "Varbūt vakari, kas pavadīti kopā ar draugiem, lielajā pasaules kārtībā var šķirt triviāli, tomēr beigu beigās tie iemieso ciešas un svarīgas saiknes starp cilvēkiem," raksta muzejs.

Darbinieks, kurš izmeta mākslas darbu, aizstājis lifta tehniķi, kurš ierasti apkalpo LAM muzeju. Tomēr visticamāk viņam kļūme tiks piedota, jo arī mākslas darba atrašanās vieta bija neierasta – tas bija eksponēts stiklotajā lifta šahtā, kā daļa no muzeja projekta, kurā mākslas darbi tiek izlikti neierastās, nekonvencionālās vietās.

Lavē mākslas darbs tika atrasts un izvilkts no atkritumu maisa, notīrīts un nu aplūkojams uz podesta pie muzeja ieejas. "Mēs gribējām tām dod mirkli starmešu gaismā," paziņojumā pauda kuratore Elisa van den Berga (Elisah van den Bergh), piebilstot, ka vēl nav izdomājusi, kur darbu novietot vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!