Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc vides aktīvistu uzbrukumiem mākslas šedevriem Nacionālā galerija, kas atrodas Londonā centrā, aizliegusi telpās ienest šķidrumus, vēsta BBC.

Vienīgie izņēmumi ir mazuļiem domāts piens pudelītēs un recepšu medikamenti.

Liegums stāsies spēkā līdz ar piektdienu, 18. oktobri. Šāds lēmums pieņems pēc vairākkārtējiem vides aktīvistu uzbrukumiem mākslas darbiem. Nesenākais no tiem notika šī gada 24. septembrī, kad ar zupu no bundžas tika aplietas Vinsenta van Goga slavenās gleznas "Saulespuķes" divas variācijas (1888. un 1889. ). Uzbrukums notika uzreiz pēc tam, kad divām organizācijas "Just Stop Oil" aktīvistēm par uzbrukumu tai pašai gleznai 2022. gadā tika piespriests reāls cietumsods.

"Diemžēl ir sasniegts brīdis, kad esam spiesti rīkoties, lai aizsargātu savus apmeklētājus, darbiniekus un kolekciju," britu medijiem sacīja Nacionālas galerijas pārstāvis.

Bez jau pieminētajām van Goga "Saulespuķēm", no uzbrukumiem iepriekš cietušas arī citas gleznas, piemēram, Džona Konstebla "Siena rati" (1821.), Djego Velaskesa "Venēra ar spoguli" (~1651.).

"Šādi uzbrukumi bojā mākslas darbus, rada satraukumu mūsu apmeklētājiem un darbiniekiem, kā arī traucē mūsu misijai – dot iespēju brīvi aplūkot izcilu mākslu ikvienam," medijiem pauda Nacionālās galerijas pārstāvis.

"Esam pieņēmuši smagu lēmumu – mainīt galerijas apmeklēšanas noteikumus," norādīja galerijas pārstāvis un aicināja apmeklētājus turpmāk ņemt līdzi pēc iespējas mazāk lietu un brīdināja, ka visas somas pie ieejas tiks pārbaudītas. Ņemot vērā Nacionālās galerijas popularitāti, tas ievērojami paildzinās ieeju muzejā un veidos rindas.

Kopš 2022. gada radikālā vides aktīvisti no "Just Stop Oil" Nacionālajā galerijā vien mākslas darbiem uzbrukuši jau piecas reizes. No radikālo aktīvistu darbībām cietuši arī citi slaveni muzeji Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!