Foto: Publicitātes foto

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā turpinās starptautisks tēlniecības simpozijs "Čuguns. Akmens", kura laikā izkausētas un skulptūrās izlietas vairākas tonnas čuguna materiāla, radot monumentālas skulptūras.

Darbi svinīgi atklāti piektdien, 20. jūnijā, ievadot 7. Starptautisko laikmetīgās čuguna mākslas konferenci "Savienošanās: dzelzs mākslā, rituālā un ainavā", kura Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā ilgs līdz 24. jūnijam.

Šajā laikā konferences dalībniekiem būs iespēja apmeklēt lekcijas un paneļdiskusijas par tēlniecību un čuguna kausēšanu, Latvijas vēsturi, kultūru un kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī vērot dažādus paraugdemonstrējumus un gūt praktisku pieredzi čuguna mākslas darbu izveidē.

Čugunam veltītie pasākumi Pedvālē savu kulmināciju piedzīvos Jāņu naktī no 23. uz 24. jūniju ar krāšņu čuguna kausēšanas performanču un ugunsskulptūru izrādi "Čuguna vainags" visas nakts garumā.

Čuguna mākslas kustība aizsākās ASV pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, radot iespēju māksliniekiem ar salīdzinoši lētiem un vienkāršiem līdzekļiem veidot metāla skulptūras. Ar laiku čuguns tēlniecībā tika izmantots arvien plašāk un daudzpusīgāk, tika organizēti vērienīgi simpoziji, semināri un darbnīcas.

Kopš 1988. gada ASV un vēlāk arī citur pasaulē notiek čuguna tehnoloģijai un estētikai veltītas konferences. ASV izplatītā čuguna skulptūru liešana ir arī performatīvs process, un tā laikā ir iespējams vērot vizuāli krāšņu un iespaidīgu liesmu, dzirksteļu un plūstoša metāla izrādi, kā arī jaunu mākslas darbu rašanos šī procesa rezultātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!