Foto: LETA
Piektdien, 13. janvārī, mākslas muzejā "Rīgas birža" atklāta apjomīga Indijas mākslai, kultūrai un amatniecībai veltīta izstāde "Indija – tradīciju zeme". Tā būs apskatāma no šī gada 14. janvāra līdz 8. aprīlim.

Kā "Delfi" informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāvji, izstādē būs eksponēti ap 260 muzeja kolekcijas darbi, sniedzot ieskatu plašajā Indijas kultūras mantojumā. Kā vēsta izstādes kuratores Kristīne Millere un Baiba Uburģe, ikviens no izstādē aplūkojamajiem priekšmetiem ir sarežģīts mākslas darbs ar izsmalcinātu ornamentu, motīviem un dizainu, kura izgatavošanas tradīcijas tiek pārmantotas.

Izstādes aktualitāti iezīmē LNMM Indijas mākslas kolekcijas izpēte – apzināta tās veidošanās vēsture, pārskatīta ar Indijas mākslu saistītā terminoloģija un, sadarbojoties ar Indijas pētniecības institūciju "Eka Archiving Services" Ņūdelī, veikta kolekcijas pilnīga kontekstualizācija.

Foto: F64

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Indijas kolekcijas reliģiskie un rituālie priekšmeti galvenokārt saistīti ar hinduismu. Liela daļa no tiem ir dievību atveidi, kas izgatavoti individuālām vai mājās praktizētām lūgšanām, amuleti un rituālu trauki. Tāpat ekspozīcijā iekļauts krāšņais indiešu apģērbs un dažādi aksesuāri.

Iecerēts, ka izstādi papildinās bagātīga izglītības programma. Plašāk par gaidāmajiem notikumiem – LNMM un Mākslas muzeja "Rīgas birža" mājaslapā.

Mākslas muzejs "Rīgas birža" atrodas Doma laukums 6, Vecrīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!