Foto: LETA

Otrdien, 27. jūnijā, mākslas centrā "Noass" atklāta leģendārās mākslinieces un dejotājas Vijas Vētras multimediālās izstāde "1:100".

Vija Vētra ir slavena latviešu māksliniece, horeogrāfe un dejotāja, kura šobrīd dzīvo Ņujorkā un nesen, šī gada 6. februārī, nosvinēja savu 100 gadu jubileju.

Iemiesojot Vijas Vētras rotaļīgo pieeju radošumam, "1:100" aicina apmeklētājus mākslinieces zīmēto eņģeļu un gariņu pasaulē, kas atjautīgi meistaroti no krāsainām iepakojuma kastītēm un reklāmu materiāliem un nu pārtapuši par vides objektu, aicina izstādes veidotāji no Latvijas Naivās mākslas muzeja un mākslas centra "Noass".

Foto: LETA

"Vētra pierāda, ka lielākā māksla dzimst rotaļīguma dēļ. Šī svaigā perspektīva simbolizē būtisku atkāpšanos no tradicionāli nopietnā Latvijas mākslas toņa un izceļ mūsdienu mākslinieciskās izteiksmes mainīgo dabu. Ornamentālas kolāžas atgādina budistu mandalas un apstraktās glezniecības paraugus, kas piesaista skatītājus ar pašpārliecinātu nepiespiestību un aizrautīga dvēseliska rituāla klātbūtni," raksta izstādes veidotāji.

Vijas Vētra mākslas darbiem raksturīga smalka melanholija un vērojama unikālu un neapzinātu tradīciju sintēze, iekļaujot elementus no totēma un dabas spēku pielūgsmes, kas novērota dažādās kultūrās un mitoloģijās, kā arī ikdienā.

Izstādes atklāšanā klāt bija pati māksliniece, kura šobrīd viesojas Rīgā.

Izstāde būs skatāma līdz pat vasaras beigām mākslas centrā "Noass", AB dambī, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!