Foto: Foto: Didzis Grodzs

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Rudens izstāžu sezonas atklāšanā līdz ar starptautiskās keramikas konkursa izstādes "Martinsona balva 2023" oficiālo atvēršanu šodien paziņoti balvas ieguvēji, informēja mākslas centra pārstāvji.

Nacionālajā kategorijā zelta apbalvojumu ar darbu "Aiz spoguļa" ieguva Sanita Ābelīte, sudraba apbalvojumu ar darbu "Zudušās pasaules meklējumos" ieguva Dainis Lesiņš, bet bronzas apbalvojumu ar darbu "Krams #22" ieguva Haralds Jegodzienskis.

Goda raksti pasniegti Olgai Melehinai-Zolotovai par darbu "24 stundas pirms pazušanas" un Jutai Rindinai par darbu "Labdabīgo paraugu katalogs (kolekcija laikmetu griežos)".

"Martinsona balvas 2023" zelta apbalvojumu starptautiskajā kategorijā ieguva Milena Piršteliene no Lietuvas par darbu "Panikas istabas". Sudraba apbalvojumu ieguva Sju Dziveņa no Ķīnas ar darbu "Bonzai. Rituāls" un Marta Radiča no Ungārijas ar darbu "Alas strauts".

Goda rakstus saņēma Remī Dibibs no Francijas ar darbu "Apakš...Līnijas" un Kaitina Čaņa no Taivānas ar darbu "Asaras".

Starptautiskā konkursa izstāde "Martinsona balva" ir Latvijas Keramikas biennāles centrālais notikums un veltījums izcilā latviešu mākslinieka, Latvijas profesionālās un laikmetīgās keramikas pamatlicēja Pētera Martinsona, radošā darba piemiņai. Konkursa izstādē tika aicināti piedalīties mākslinieki no visas pasaules, demonstrējot novatoriskākos paņēmienus darbā ar keramikas materiāliem, kā arī katra keramiķa individuālo māksliniecisko rokrakstu un vēstījumu.

Šogad konkursa izstādei par tēmu "Nemierīgie ūdeņi" tika pieteikti 685 darbi no 71 valsts. Starptautiska žūrija dalībai izstādē atlasīja 64 labākos pieteikumus, no kuriem eksponēti 59 mākslas darbi.

Žūrija vērtēja balvu pretendentus starptautiskajā un nacionālajā kategorijā, lai kopā sadalītu 20 000 eiro lielo balvu fondu.

Konkursu vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija Latvijas Keramikas biennāles kurators un mākslinieks Valentīns Petjko, Martinsona balvas 2021 uzvarētājs nacionālajā kategorijā Dainis Pundurs, Martinsona balvas 2021 uzvarētāja starptautiskajā kategorijā Agne Šemberaite, starptautiskā keramikas žurnāla "Ceramics Now" galvenais redaktors Vasi Hirdo, mākslas zinātniece, Faencas Starptautiskā keramikas muzeja direktore Klaudija Kazāli, Starptautiskās keramikas akadēmijas Ženēvā biedre Ilona Romule, Aveiro Keramikas biennāles pārstāve Andreja Vale Lourēnsu, "Ceramic Art Andenne" mākslinieciskā vadītāja Gaelle Kornita.

Latvijas Keramikas biennāle notiek kopš 2016. gada, to organizē Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Būdams vienīgais šāda mēroga notikums Austrumeiropā, tas ir nesis Latvijai plašu starptautisku atpazīstamību.

Ceturtā Latvijas Keramikas biennāles programma turpināsies līdz šā gada 28. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!