Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Sestdien, 7. septembrī Rīgas centrā un apkaimēs norisinājās mūsdienu mākslas foruma "Baltā nakts" galvenie notikumi, siltajā septembra vakarā pulcējot daudzus interesentus. Šogad notikumu kartes ass bija 1. tramvaja maršruts, kura tuvumā bija atrodami "Baltās nakts" objekti. Turklāt vairākas norises iesākās jau piektdienā, 6. septembri, bet noslēgsies svētdien, 8. septembrī. Plašāk par programmu – šeit. Kā šogad Rīga piedzīvo radošo bezmiegu un izzina mūsdienu mākslu – aicinām aplūkot "Delfi" fotogrāfa Kārļa Dambrāna fotoreportāžā.

Šī gada forums simboliski un arī praktiski savienoja Rīgu no Imantas līdz Juglai, turklāt 1. tramvajs "Baltās nakts" laikā bija pārvērties par reiva vietu un ceļojošu performanci. Savukārt apmeklētāji varēja izvēlēties, vai baudīt "Balto nakti" Rīgas centrā, vai ar reiva tramvaju doties uz kādu no apkaimēm.

Šogad "Baltās nakts" programmā tika piedāvāti dažādi koncerti, performances, instalācijas, izrādes, mākslas projekti, dzeja, dejas, mūzika un daudzas citas norises. Turklāt, kā ik gadu, visi "Baltās nakts" notikumi bija bez maksas.

Kā novēroja "Delfi", pilsētas centrā īpaši gara rinda bija pie Rīgas cirka, tāpat lielu publikas interesi izpelnījās izrādes "Jelgava 94" aktieru koncerts uz Latvijas Leļļu teātra balkona un dzejnieku diskotēka "Fizkultūra" Berga bazārā. Ļaužu pūļi pulcējās arī Doma laukumā, kur īpašā vides objektā uzstājās džeza grupa.

"Baltā nakts" ir starptautisks mūsdienu kultūras forums, kas notiek lielākajās Eiropas un pasaules pilsētās. "Baltās nakts" pirmsākumi meklējami Francijā, Parīzē, bet vēlāk stafeti pārņēmušas arī citas Eiropas pilsētas. Rīgā "Baltā nakts" notiek kopš 2005. gada.

Baltā nakts (franču - Nuit Blanche) – radoši pavadīta bezmiega nakts, kad durvis ver gan muzeji, gan mākslas galerijas, uz ielām tiek rādīts kino, veidotas performances, teātra izrādes, dejas priekšnesumi un citas radošas aktivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!