No 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā no visas Latvijas un ārzemēm sabrauks tūkstošiem dziedātāju un dejotāju, lai piedalītos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos (turpmāk - Svētki). Daudzi Svētkus skatīsies klātienē, bet vēl vairāk būs tādu, kas koncertus baudīs pie TV ekrāniem. Lai Dziesmu un deju svētku lielkoncerti sasniegtu pēc iespējas lielāku skatītāju skaitu, komerctelevīzijas TV24, TV3 un ReTV ierosināja Svētku lielkoncertus pārraidīt tiešraidē līdz ar Sabiedriskajiem medijiem. Latvijas Televīzija vismaz pagaidām šo ideju neakceptē.

"Mēs jau necenšamies konkurēt," saka TV24 direktors Klāvs Kalniņš. "Mēs liktu visas nepieciešamās atsauces. Protams, Sabiedriskais medijs iegulda lielu artavu un ir tehniskais nodrošinātājs. Taču izplatīšana iespēju paņemt ekskluzīvi tikai sev, manuprāt, nav pareizais virziens," saka Kalniņš. Viņš pauž, ka šis ir vēsturisks brīdis, kad vajadzēju sākt veidot domu, ka šādiem valsts mēroga pasākumiem pārraidīšanas iespējas tiek dotas visiem Latvijas komercmedijiem – televīzijām, radio, arī digitālajiem medjiem. "Te es neredzu nekādas lielas pretrunas," norāda TV24 direktors.

Kā skaidro TV24, Kultūras ministrija un Svētku organizatori neiebilst, ka pasākumus rāda arī citi TV kanāli Latvijā. Taču juridiski tiesības uz lielkoncertu translāciju ir LTV. Situācijas risināšanai varētu iesaistīties Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kuras pārziņā ir ne tikai cilvēktiesību situācija valstī un sabiedrības integrācijas procesi, bet arī sabiedrisko mediju aktualitātes un citi jautājumi.

Kā sarunā ar TV24 pauž Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ieva Brante (AS), komisijās vārdā ir nosūtīta vēstule ar lūgumu sniegt informāciju, vai un kādi risinājumi būtu iespējami. "Protams, būtu forši un pašsaprotami, ja arvien lielāka auditorija un ikviens Latvija iedzīvotājs varētu redzēt un dalīt šo prieku par Dziesmu svētkiem. Latvijas Televīzijai nevajadzētu satraukties par skaitlisko skatītāju samazinājumu. Būtu jācīnās par pieejamību," saka Brante.

"Mums iespējas regulēt medijus tādā formātā nav. Bet, protams, mēs varam izteikt savu lūgumu un viedokli pēc iespējas plašāk, šādu iespēju radīt." papildina Ingrīda Circene, Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas biedre (JV)

Ieva Brante arī piebilst, ka tiklīdz būs saņemta pieprasītā informācija, uz komisijas sēdi tiks aicinātas visa iesaistītās puses un tikšot lemts par risinājumu. Pagaidām gan neatbildēts paliek jautājums, vai risinājums tiks panāks jau šajos Svētkos.

"Piekrītam TV24 un citu komerctelevīziju paustajam viedoklim, ka šādi valsts mēroga, sabiedrību vienojuši pasākumi nedrīkst būt Sabiedriskā medija monopols," saka "Delfi" galvenais redaktors Filips Lastovskis. Viņš uzsver, ka "Delfi" ir iespēja nodrošināt lielkoncertu tiešraides translāciju gan portāla latviešu, gan krievu valodas versijās. "Jau šogad sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju "Delfi" rādīs deviņas tiešraides no dažādiem Dziesmu un deju svētku pasākumiem un lielkoncertu pārraidīšana tehniski nesagādātu nekādu problēmu," pauž Lastovskis.

Jau vēstīts, ka XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!