Foto: DELFI

Sestdien, 29. jūnijā, dienas vidū un pēcpusdienā vietām Latvijas centrālajos un austrumu rajonos saglabāsies stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27 grādiem, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Dienas gaitā mākoņu daudzums pakāpeniski samazināsies un uzspīdēs saule. Lietus pārsvarā gaidāms tikai valsts austrumu daļā, taču pastāv iespēja dzirdēt pērkona dārdoņu. Pūtīs lēns, mērens rietumu, ziemeļrietumu vējš.

Lai gan daudzviet piekrastes tuvumā gaisa temperatūra sestdien būs ap +20 grādiem, valsts centrālajos un austrumu rajonos ir spēkā dzeltenais brīdinājums par stipru karstumu - lielākajā valsts daļā gaiss iesils līdz +22…+27 grādiem.

LVĢMC brīdina, ka sestdien valsts austrumu rajonos mežos būs paaugstināta ugunsbīstama, savukārt dienas vidū ultravioleto staru indekss sasniegs vidēju līmeni, tāpēc nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi stiprā karstumā aicina būt piesardzīgiem un saudzēt savu veselību. Pēc iespējas mazāk dienas vidū vajadzētu uzturēties tiešajos saules staros, jāuzņem pietiekamā daudzumā šķidrums, jāizvēlas atbilstošs apģērbs, kā arī jāparūpējas par bērniem un sirmgalvjiem. Stiprs karstums rada papildu slodzi sirds un asinsvadu, kā arī elpošanas orgānu sistēmām. Vecāki cilvēki, zīdaiņi, kā arī citu vecuma grupu pārstāvji, kas sirgst ar hroniskām saslimšanām, tiek pakļauti veselības traucējumu riskam.

Tāpat stipra karstuma laikā vairāk nekā ierasts, cilvēku izvēlas atpūsties pie ūdens, kas paaugstina potenciālo nelaimes gadījumu risku. Pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet aukstā ūdenī! Strauja temperatūras maiņa var izraisīt sirds ritma traucējumus un pēkšņu nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!