Foto: Pixabay

Naktī uz pirmdienu nakts pirmajā pusē Latvijas rietumu rajonos gaidāms spēcīgs pērkona negaiss, kas vietām nesīs līdzi krasas vēja brāzmas ar ātrumu līdz 20-23 metriem sekundē un ļoti stipras lietusgāzes. Iespējama arī krusa, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Lielākais stipra negaisa risks jūras piekrastē, izsludināts oranžais brīdinājums.

Negaisa laikā lietusgāzes var izraisīt strauju ūdens līmeņa celšanos un iespējama zemāko vietu applūšana, braukšanas apstākļi un redzamība uz ceļiem būs apgrūtināta; atsevišķos rajonos gaidāmi elektroenerģijas un telekomunikāciju traucējumi.

Pērkona negaisu var pavadīt arī lielgraudu krusa, nodarot postu kultūraugiem un sējumiem, teikts LVĢMC izplatītajā brīdinājumā.

Sākoties ļoti stipram pērkona negaisam, nekavējoties jāmeklē patvērums slēgtās telpās un jāseko norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Drošības apsvērumu dēļ jāizvērtē iespēja pārcelt vai atcelt āra aktivitātes un pasākumi.

Īpaša piesardzība jāievēro vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei: atrodoties mežā, jāmeklē patvērumu zemākā vietā, vietās ar zemākiem krūmiem, savukārt, atrodoties atklātā teritorijā, vēlams patverties zemā vietā, piemēram, ielejā. Negaisa laikā jāizvairās no atrašanās uz pakalniem, klajā laukā, blakus elektrolīnijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!