Foto: LETA

Naktī no sestdienas uz svētdienu virs jūras un Rīgas līča veidosies lietus mākoņi, kas valsts austrumu daļā, kā arī Kurzemes ziemeļos atnesīs stipru un ilgstošu lietu. Daļā Vidzemes nokrišņi būs ļoti stipri. Līs ar pārtraukumiem, taču lietus turpināsies dienas laikā un arī nākamajā naktī, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC), kurš sagaidāmo lietavu dēļ Latvijas austrumu daļā izsludinājis oranžo brīdinājumu.

LVĢMC aicina būt gataviem ļoti stipram lietum: "Ļoti lielā nokrišņu daudzuma ietekmē augsne kļūs mitra un nespēs uzsūkt ūdeni, lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas būs pārslogotas un var pārplūst. Sagaidāms, ka applūdīs upju palienes un zemākās vietas, atsevišķās vietās izraisot arī īpašumu un infrastruktūras applūšanu, iespējama ceļu izskalošana un infrastruktūras bojājumi. Applūdušajās teritorijās pastāv varbūtība, ka būs nepieciešama evakuācija," brīdina meteorologi.

Tāpat centrs aicina sekot un ievērot atbildīgo institūciju norādījumus. "Bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ. Rēķinies, ka braucieniem nepieciešams ieplānot ilgāku laiku un / vai alternatīvu maršrutu. Pastāv risks, ka tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Lielā mitruma un applūšanas dēļ tiks bojāti kultūraugu sējumi un stādījumi. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, neapdraudēt sevi un nekavēt glābšanas dienestu darbību," vēsta LVĢMC.

Tāpat gaidāmo nokrišņu dēļ Latvijas austrumu daļā izsludināts arī dzeltenais brīdinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!