Foto: LETA
Trešdien Latviju šķērsos pērkona negaiss ar stiprām lietusgāzēm, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Jau no nakts otrās puses daudzviet Latvijā īslaicīgi līs, rietumu un centrālajos rajonos gaidāms stiprs lietus, ko pavadīs pērkona negaiss ar spēcīgām vēja brāzmām. Dažviet iespējama arī lielgraudu krusa.

Rīgu stiprs lietus un pērkona negaiss sasniegs ap rīta pusi. Iespējama arī krusa.

Saistībā ar gaidāmajiem laikapstākļiem izsludināts oranžais brīdinājums. Tas ir spēkā no trešdienas pulksten 5 līdz pulksten 18.

Oranžais brīdinājums nozīmē, ka lietusgāzes var izraisīt strauju ūdens līmeņa celšanos un teritorijas applūšanu, bet nolauzti koku zari un nefiksēti priekšmeti vai atlūzas var tikt nestas pa gaisu. Laikapstākļi var bojāt īpašumus, traucēt sabiedriskā transporta kustību un āra aktivitātes.

Iedzīvotājiem ieteicams patvērumu meklēt slēgtās telpās.

Gaisa temperatūra rietumu rajonos sasniegs +23 grādus, centrālajos rajonos būs robežās +25...+30 grādi, bet dienvidaustrumu rajonos var sasniegt +33 grādus.

Vakarpusē intensīvākas pērkona lietusgāzes ar lokālām, krasām vēja brāzmā līdz pat 24 metriem/sekundē un lielgraudu krusu gaidāmas valsts austrumos un centrālajos rajonos. Iespējams, tiks izsludināts sarkanais brīdinājums.

Tas nozīmē, ka tiek prognozēti ļoti intensīvi hidroloģiskie vai meteoroloģiskie apstākļi.

Ļoti iespējami ievērojami postījumi plašās teritorijās, kā arī nelaimes gadījumi, kas apdraud dzīvības.

Nepieciešams regulāri interesēties un detalizēti iepazīties ar gaidāmajām hidrometeoroloģisko apstākļu izmaiņām, regulāri sekot līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas, kā arī jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem, tai skaitā evakuācijai.

LVĢMC izplatītajiem brīdinājumiem līdzi sekot var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!