Foto: LETA
Sestdien, 7. oktobrī, līdz pulksten 15 Rīgā gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās, informē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Ūdens līmenis paaugstināsies līdz +155...+180 centimetriem.

Par ūdens paaugstināšanos galvaspilsētā LVĢMC izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu.

LVĢMC aicina būt gataviem stipram vējam un augstiem viļņiem. Tas var izraisīt piekrastes un ar to saistīto zemo vietu applūšanu upju un ezeru tuvumā, kā arī kāpu un piekrastes infrastruktūras, piemēram, dambju vai ostu bojājumus. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija.

LVĢMC aicina neapmeklēt apdraudētās teritorijas.

Jau rakstīts, ka LVĢMC sestdienas rītā izplatīja oranžā līmeņa brīdinājumu par vēju Rīgā. Oranžā līmeņa brīdinājums ir spēkā arī piekrastes rajonos, bet dzeltenā līmeņa brīdinājums par vēju ir spēkā visā Latvijā.

Oranžais vēja brīdinājums Rīgā ir spēkā no pulksten 14 līdz 21. Laikā no pulksten 14 līdz 18 vējš pastiprināsies brāzmās līdz 25-27 m/s.

Sinoptiķi brīdina, ka jābūt gataviem, ka nolauzti koki, nenostiprināti priekšmeti vai atlūzas var radīt bojājumus un postījumus. Iespējami elektroapgādes traucējumi.

Oranžais vēja brīdinājums joprojām ir spēkā arī piekrastes rajonos, savukārt dzeltenā līmeņa brīdinājums par vēju kopš piektdienas ir spēkā gan Rīgā, gan visā Latvijā.

Oranžais vēja brīdinājums piekrastes rajonos ir spēkā līdz svētdienai, 8. oktobrim, pulksten 21, bet dzeltenais vēja brīdinājums Latvijā ir spēkā līdz 8. oktobra 23.59.

Sestdien dienā saglabāsies rietumu, ziemeļrietumu vējš brāzmās 20-24 m/s, piekrastes rajonos līdz 25-27 m/s.

Oranžā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri konkrētajā reģionā tiek novēroti salīdzinoši reti. Jābūt gataviem, ka var tikt radīti postījumi un zaudējumi, kā arī jāinteresējas par gaidāmajām hidrometeoroloģisko apstākļu izmaiņām.

Dzeltenā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!