Foto: Vida Press

Pēc Josta Kleina diskvalifikācijas šā gada dziesmu konkursā, Nīderlandes raidsabiedrība AVROTROS pavēstījusi, ka kopumā apsver iespēju atteikties no turpmākas dalības Eirovīzijā, kamēr tajā netiks veiktas "strukturālas reformas", raksta "Sky News".

Pēc pēkšņās Nīderlandes diskvalifikācijas Eirovīzijas fināla dienā šī valsts šobrīd apsver iespēju neiesniegt pieteikumu nākamā gada Eirovīzijai, kas notiks Šveicē. AVROTROS lēš, ka atteiksies no dalības, kamēr netiks atrisinātas strukturālas problēmas un veikti uzlabojumi konkursa būtībā.

"Konkurss tika radīts, lai ar mūzikas palīdzību savienotu valstis un tautas, veicinot savstarpēju brālību. Šim vajadzētu būt izejas punktam pašiem organizatoriem un visām iesaistītajām valstīm. Kamēr nebūsim pārliecināti, ka mākslinieki un viņu muzikālais vēstījums neatgūs centrālās pozīcijas, mēs apšaubīsim tālāku dalību," teikts raidorganizācijas paziņojumā.

AVROTROS ir apņēmības pilni turpināt sadarbību ar Eiropas Raidorganizāciju apvienību (EBU), taču paģēr plašāku, padziļinātu un patiesi neatkarīgu izmeklēšanu, lai risinātu strukturālas problēmas Eirovīzijas konceptā.

Nīderlandes puse uzsver, ka tās iebildumi nav saistīti tikai ar incidentu Malmē, kurā iesaistīts Josts Kleins, bet ar plašākiem jautājumiem vadības līmenī, konkursa noteikumos, apelācijas kārtībā. Nīderlande uzskata, ka pašreiz Eirovīzijā jūtams paaugstināts spiediens pret māksliniekiem un valstu delegācijām.

"Delfi" jau vēstīja, ka šā gada konkurss Malmē aizvadīts ģeopolitiskās spriedzes apstākļos, proti, laikā, kad Gazā noris konflikts, Izraēlai bija ļauts uzstāties konkursā. Visas nedēļas garumā Malmē notika palestīniešu atbalsta protesti, aicinot izslēgt Izraēlu no Eirovīzijas. Aplēsts, ka protestos piedalījās apmēram 12 tūkstoši cilvēku, bija aizturētie, tostarp slavenā aktīviste Grēta Tūnberga.

Nīderlandes pārstāvis Josts Kleins preses konferencē divdomīgi izteicās Izraēlas virzienā, savukārt Eirovīzijas fināla ģenerālmēģinājumā viņš aizskāris kādu sievieti no producentu komandas; par notikušo turpinās izmeklēšana. Kleinu, visticamāk, tiesās un sodīs administratīvi. Par to vairāk lasāms šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!