Foto: AP/Scanpix/LETA/Vida Press/Privātais arhīvs

Proputiniskais dziedātājs Šamans ir starp tām Krievijas zvaigznēm, kurām Eiropas Savienība (ES) pirmdien Briselē piemērojusi sankcijas. Tās ietver līdzekļu iesaldēšanu, ceļošanas aizliegumu un citus ierobežojumus. Kopumā jaunajā sankciju pakotnē iekļauti 69 Krievijas kultūras un 47 juridiskas personas, kas paudušas atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā.

Šamans (īstajā vārdā Jaroslavs Dronovs) tiek uzskatīts par "kara balsi" – viņa dziesmai "Ja russkij" ir liela loma kara popularizēšanā Krievijas sabiedrībā. Sankciju pamatojumā ES ziņojumā teikts, ka Šamans vairākkārt piedalījies Kremļa rīkotos koncertos, sniedzis priekšnesumus nelikumīgi okupētajos Ukrainas reģionos, kā arī kopumā atbalsta Krievijas agresīvo politiku. Viņš ir arī viens no tiem, kuri regulāri uzstājas Krievijas bruņoto spēku izklaides pasākumos. Pats dziedātājs pakļaušanu ES sankcijām sociālajos tīklos komentējis šādi: "Mani iekļāva sankciju sarakstā, jo esmu krievs".

Sankcijas un aizliegumi vērsti arī pret dziedātāju Poļinu Gagarinu, kurai lielu daļu ienākumu veido Krievijas valsts sponsorēti pasākumi. Gagarina uzstājusies Krimas aneksijas svinībās un kopumā piedalās pasākumos, kuros sumina agresorvalsts "panākumus".

Tāpat ES vērsusies pret dziedošo aktieri Ivanu Ohlobistinu, kurš daudziem labā atmiņā ar zvērīgo "Goida! Goida!" izsaucienu masu pasākumā Maskavā, kurā atzīmēja četru Ukrainas reģionu okupāciju. Ohlobistins ir regulārs propagandas pasākumu varonis, turklāt bieži apmeklē Krievijas karaspēku, kas dislocēts Ukrainā.

Bez šovbiznesa zvaigznēm sankcijas vērstas arī pret daudzām amatpersonām un organizācijām, kopumā bloks piemērojis ierobežojumus pret vairāk nekā 2200 privātpersonām un organizācijām. Šī ir jau 14. ES parakstītā sankciju pakete pret Krieviju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!