Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aktrises Kristīnas Aplgeitas dzīvē atkal nelaime! Kā izrādās, ne tikai viņai, bet arī meitai Sadijai ir veselības problēmas.

Seriāla "Dead to Me" zvaigznes 13 gadus vecā meita viesojās savas mammas podkāstā "MeSsy". Tā laikā Sadija atklāja, ka viņai diagnosticēts posturālās ortostatiskās tahikardijas sindroms (POTS) – tam raksturīgs, kad stāvokļa maiņa no guļus uz stāvus, un otrādi, izraisa neparasti augstu (vai lielāku par normālu) sirdsdarbības ātruma palielināšanos. Tāpat novērojams nogurums un reibonis. Šī slimība skar aptuveni no viena līdz trīs miljoniem cilvēku Amerikas Savienotajās Valstīs.

"Man ir kaut kas, ko sauc par POTS. Man nav ne jausmas, kas tas patiesībā ir, bet tas ir saistīts ar veģetatīvo nervu sistēmu, un tas būtiski ietekmē manu sirdi. Kad es pieceļos, man ļoti, ļoti reibst galva, un manas kājas kļūst ļenganas, un es jūtu, ka noģībšu," skaidroja Sadija. "Tādi gadījumi arī ir bijuši, ka noģībstu un zaudēju samaņu."

Lai gan viņa diagnozi uzzināja pirms dažiem mēnešiem, Sadija sacīja, ka viņa ar šo slimību ir cīnījusies jau ilgāku laiku, atceroties, ka sestajā klasē viņa vairākas reizes dienā apmeklēja medmāsu, jo bieži jutās tā, it kā grasītos zaudēt samaņu. Taču skolā viņas simptomus piedēvēja trauksmei.

"Man tas tik ļoti nepatīk, mīļā. Es tiešām ienīstu, ka ar tevi tas notiek," par meitas atklāsmi sacīja Aplgeita. "Man ir skumji. Bet es tevi mīlu un zinu, ka ar tevi viss būs kārtībā. Un paldies par to, ka tu to izcēli gaismā."

Aplgeita, kurai 2021. gadā tika diagnosticēta multiplā skleroze, sacīja, ka arī viņas nezināšanas dēļ, viņa izturējās visai noraidoši pret meitas simptomiem.

Ko nozīmē POTS?

  • Posturāls – saistīts ar ķermeņa stāvokli.

  • Ortostatisks – saistīts ar stāvēšanu taisni.

  • Tahikardija – paātrināta sirdsdarbība.

  • Sindroms – simptomu grupa.

"Ja aplūkojam, kādām iedzīvotāju grupām organismu var uzskatīt par novājinātu un vairāk pakļautu dažādām infekcijām un to sekām, saraksts ir visai garš – sākot no tiem, kas sirgst ar hroniskām kaitēm, cilvēkiem ar aptaukošanos, smēķētājiem (arī citu atkarību raisošu vielu lietotājiem), onkoloģiskajiem pacientiem līdz tiem, kuri tikko izslimojuši pavisam vienkāršu, piemēram, rinovīrusu. Ja vēl pieskaitām bērnus, pusaudžus un seniorus, ir skaidrs, ka pastāvīgi vai īslaicīgi novājināta imūnsistēma ir ļoti daudziem. Tiem visiem vīrusu infekciju slimības, jo sevišķi Covid-19, var izraisīt vēl pirms dažiem gadiem maz zināmas un retas blakusparādības. Viena no tām ir POTS," norāda ārste "Veselības centru apvienībā" Inga Orleāne.

Lai gan POTS nav dzīvībai bīstams, tas var ievērojami traucēt ikdienas dzīvi. Par pašu slimību vairāk vari izlasīt šeit!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!