Foto: DELFI

24. augustā zvanu no krāpniekiem saņēmusi dziedātājas Marijas Naumovas mamma, 85 gadus vecā aktrise Jevgēnija Soldatova. Naumova izdevumā "Privātā dzīve" saka, ka tas, ka mamma nav labi pazīstama ar modernajām tehnoloģijām, bijis iemesls, kāpēc krāpniecība nav izdevusies.

"Atbildot uz telefona zvanu, pirmais, ko viņa izdzirdēja, bija sievietes balss, kas varētu būt līdzīga manas māsas, kas dzīvo ārzemēs, balsij. Sieviete raudošā balsī stāstīja, ka esot uzbraukusi meitenei, kas aizvesta uz slimnīcu. Viņai atļauts piezvanīt tikai vienu reizi, pirms aizved uz policiju. Prasība bija steidzami atrast līdzekļus, lai samaksātu drošības naudu. Par laimi, mamma pateica, ka viņai naudas nav. Saruna beidzās, un mamma zvanīja man," Marija žurnālā "Privātā dzīve" brīnās, ka kaut vai mammai ir podziņu telefons un internets netiek izmantots, krāpniekiem ir izdevies sasniegt pat viņu.

Ja pērn Valsts policija katru nedēļu saņēma iesniegumus no senioriem par izkrāptu naudu, ko viņi zaudēja, reaģējot uz īsziņu no nezināma numura, kurā sūtītājs izliekas par viņu bērnu, tad šogad krāpnieki ir kļuvuši vēl viltīgāki. Kā informē sakaru operators "Bite Latvija", tagad telefonkrāpnieki izmanto mākslīgā intelekta rīkus, atdarinot pazīstamu cilvēku balsis un lūdzot steidzamu finansiālu palīdzību. "Šajā nedēļas nogalē saņēmām pirmo zvanu no klienta par jaunu telefonkrāpniecības metodi, kas līdz šim Latvijā nebija novērota. Krāpnieks, izmantojot mākslīgo intelektu, zvanīja no nezināma numura un runāja zvana saņēmēja drauga balsī. Mākslīgā intelekta kopētā balss stāstīja, ka draugs ir nokļuvis nepatīkamā situācijā ar policiju un steidzami nepieciešama liela naudas summa, lai atrisinātu problēmu. Klients bija vērīgs un nekavējoties pārtrauca zvanu, lai atzvanītu draugam un noskaidrotu situāciju. Kā izrādījās, ar draugu viss bija kārtībā," stāsta Reinis Pudāns, "Bite Latvija" iekšējās drošības procesu vadītājs.

Naumova aicina visus būt modriem: "Protams, daudziem senioriem pirmā doma ir palīdzēt. Cilvēkam, kas pats nekad to nav darījis, nevar pat prātā ienākt doma, ka par ģimeni kāds varētu melot. Mamma līdz šim nebija sastapusies ar šādiem krāpniekiem. Sarunājām, ka viņa vienmēr pārtrauks šādus zvanus un uzreiz sazināsies ar mani."

Vairāk lasi žurnāla "Privātā dzīve" 27. augusta numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!