Foto: SIPA/Scanpix/LETA

50 gadus vecā supermodele Keita Mosa pašlaik filmējas jaunajā "Disney+" dokumentālajā filmā "In Vogue: The 90s", un tajā atklāj, ka reiz tikusi vajāta tādēļ, ka bijusi kalsna un ar citādākām ķermeņa formām, vēsta "Independent".

Pasaulslavenā modele atklāj, ka vecāki, kuru bērniem bijuši ēšanas traucējumi, uzmākušies viņai uz ielas. "Vecāki pienāca pie manis un teica: "Mana meita ir anoreksiķe." Tas bija šausmīgi," viņa atceras.

"Manuprāt, es biju vienkārši kalsna, un cilvēki nebija pieraduši redzēt kalsnumu. Ja es būtu bijusi nedaudz apaļīgāka, tad neviens to tā neuztvertu. Vienkārši mana ķermeņa forma atšķīrās no modelēm, kas bija pirms manis."

Savulaik Mosas iespaidā radās jauns ķermeņa skaistuma kults – "heroīna šiks". To raksturoja bāla āda, kalsns, kaulains ķermenis, tumši loki zem acīm. Arī citas modeles vēlējās līdzināties Mosai, tādēļ panāca strauju svara kritumu.

2009. gadā Mosa izraisīja cilvēkos sašutumu, jo izteica apgalvojumu, ka "nekas negaršo tik labi, kā sajūta būt kalsnam". Vēlāk gan viņa no šī apgalvojuma norobežojās un sacīja, ka tas bija tikai mazs pantiņš, ko mēdza teikt viņas dzīvokļa biedrs, un tā mērķis nebija veicināt kaitējumu.

Taču ķermeņa tēla kampaņas dalībnieki supermodeli apsūdzēja ēšanas traucējumu veicināšanā. Arī "Vogue" redaktore Anna Vintūra komentēja modeles izskatu dokumentālajā filmā: "Šis izskats – nepietiekami barotā modele – lika justies cilvēkiem neērti. Daudzi no mums "Vogue" uztraucās par "heroīna šiku" vai anoreksiju, visām lietām, kas saistītas ar šo izskatu. Es atceros, ka fiziski biju Baltajā namā, kad Klintones administrācija uzņēmās šo jautājumu."

Kad kādreiz Mosa, kas tobrīd bija 19 gadus veca, pozēja "Vogue" vākam apakšveļā, cilvēku reakcija bija sašutuma pilna, atceras modes redaktore Katrīna Kasterīna. "Sabiedrība nebija tam gatava. Viņi bija absolūti satriekti," viņa sacīja. "Tūlīt bildes tika pilnībā nomelnotas. Iespējams, mēs pienācīgi nenovērtējām to, ka mūsu prātos šāds izskats bija gluži normāls."

Laikā, kad "heroīna šiks" piedzīvoja savu uzplaukumu, to kritizēja dažādi dizaineri, tostarp Džons Galjāno un Stella Makartnija. Viņi cīnījās pret atkarību izraisošo vielu izskaistināšanu, un centās parādīt to iespējamo ietekmi uz jaunākiem cilvēkiem.

"Mēs neatbalstām arī to, ka modes industrija izceļ atkarību izraisošu vielu lietošanu," teikts trīspadsmit dizaineru paziņojumā 1997. gadā. "Tam var būt negatīva ietekme uz jauniešu dzīvi, un daudzus no viņiem ietekmē mūsu nozares pārstāvju izskats un rīcība."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!