Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Ar nemainīgo tikšanās vietu Zinātņu akadēmijas pakājē sākusies sociālā projekta "Caur ērkšķiem uz..." sestā sezona. Jau vēstīts, ka arī šogad desmit dāmas, ko liktenis nav pārāk lutinājis, lēmušas visu ņemt savās rokās un mainīt dzīvi. Bet vai tiešām?

"Davai, sadzeram!" jautrā noskaņojumā pie Monikas (29) steidzās Ieva (26). Uzzinot, ka tas nav alkohols, no enerģijas dzēriena "Ērkšķu" dalībniece atteicās. Minesotas programma, kuras ārstēšanas metode alkoholiķiem mēdz palīdzēt, nekādu rezultātu neesot sniegusi: "Es viņai arī pagājušo gadu izgāju cauri, bet, kā redzi, joprojām esmu labā garastāvoklī," ar cigareti zobos pie Zinātņu akadēmijas smejas Ieva.

Dāmas ātri atrada kopīgu valodu, taču drīz vien viņām pievienojās Elīna (18), kura šovā mēģinās cīnīties ar pašnāvnieciskām domām. Ieraugot Ievas un Monikas zobus, jaunietei bijis skaidrs – narkotikas šīm "Ērkšķu" dalībniecēm nav nekas svešs.

Monika, 29 gadi

Monika uzaugusi četru bērnu ģimenē, kamēr mamma bijusi aizņemta darbā, tikmēr tēvs alkoholā. Pusaudzes gados meitene dzīvojusies savā vaļā un nokļuvusi ne labākajās kompānijās, kur iepazinusi apreibinošās vielas. Pēc tēva nāves Monika dzīvoja pie vecmammas. Pabeigusi pamatskolu, meitene atgriezās pie vecajām kompānijām un ar jaunu sparu atsāka lietot narkotikas. Septiņpadsmit ar pus gados meitene iepazinās ar savas meitas tēvu. Abi vecāki neatvadījās no savas atkarības, tādēļ meitas audzināšanu uzņēmusies Monikas māte, kurai ir arī aizbildniecības tiesības, taču meitenes tēvs atrodas ieslodzījumā. Monika atzīst, ka 10 gadus vecā meita savu māti tā pa īstam skaidrā nemaz nav redzējusi. Pēc Minesotas programmas iziešanas, Monika jau pusgadu neko nelieto, taču atzinusi, ka atkarība ir hroniska kaite un, lai sakārtotu savu dzīvi, viņai vēl nopietni jāārstējas. "Ja no 17 gadiem tava domāšana ir bijusi tikai krimināla, tad ir ļoti grūti dzīvot normāli, tā kā tam ir jābūt," saka Monika.

Ieva, 26 gadi

Ieva ir mamma sešgadīgai meitai un četrgadīgam dēlam. Kamēr bērni apmeklē bērnudārzu, Ieva paliek mājās, izklaidējoties mazdārziņā ar pudeli rokā. "Visu laiku mājās sēdi viena pati. Bezdarbība, besis, garlaicība. Sēdi, smuka diena, šodien jāpiedzeras," saka Ieva par savu atkarību. Sieviete augusi septiņu bērnu ģimenē, kurā ļoti lielā cieņā bijis alkohols. Ieva stāsta, ka ģimenē bijusi visatļautība un vienreiz, otrreiz, trešoreiz pagaršojot alkoholu, viss arī sācies. Ievas ģimene nonākusi gan bāriņtiesas, gan sociālā dienesta un arī policijas redzeslokā. "Lielāka motivācija nedzert ir bērni, bailes, ka viņus pazaudēšu, tāpēc gribas kaut ko mainīt, bet pašai nav spēka," stāsta Ieva.

Elīna, 18 gadi

Elīnas tēvs atstājis viņas mammu jau pirms meitenes piedzimšanas, un, lai mamma varētu savilkt galus kopā, meiteni audzināja ome. Vecmamma vienmēr Elīnu uzturējusi, viņai palīdzējusi un atbalstījusi, saka pati meitene. Taču, lai arī sākumā meitenes attiecības ar mammu bijušas labas, pēcāk tās aizvien vairāk ietekmējusi mātes aizraušanās ar alkoholu un citām apreibinošām vielām. Mamma gan lūgusi piedošanu, stāstot, ka tā vairs nebūšot, un 11 gadu vecumā meitene mammai piedevusi, atgriezusies pie viņas, taču dienu pēc Elīnas dzimšanas dienas, māte viņu pametusi. Pēc tam meiteni mākušas pašnāvnieciskas domas, viņa sākusi daudz pīpēt marihuānu un lietot alkoholu. Meitene meklējusi arī palīdzību, dodoties pie psihiatra, kurš viņai izrakstījis antidepresantus. "Es gribu piedalīties nevis, lai mainītu sevi, jo es jau sevi mainu, bet es gribu parādīt citiem, ka ir iespēja mainīties."

Ar pārējām septiņām "Ērkšķu" šova dalībniecēm iepazīsties šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!