Foto: Publicitātes foto

Intrišas koka krēsls no Čaka ielas, Ralfa Eilanda jucekļkaste, Patrishas koridora plauktiņš, Jēkaba Rēdliha sestais spēlētājs, rolanda če mantojums, Igo krēsls ar Baltijas jūras dārgumiem – slavenības atklāj, uz kuras mēbeles viņu mājā dzīvo juceklis. 11.–13. oktobrī izstāde "Riga Furniture and Interior 2024" Ķīpsalā piedāvā ielūkoties slavenību mājokļos un jucekļos!

Mēs katrs reizēm slinkojam un mājas tīrīšanu atliekam uz vēlāku laiku. Savukārt, sagaidot ciemiņus, savu ikdienu – mājokļa jucekli – slēpjam skapjos, kastēs un citviet. Taču ne vienmēr juceklis liecina par negatīvo – nekārtīgs krēsls var būt arī piepildītas dzīves un ērta, parocīga interjera pazīme. Arī pašmāju slavenībām krēsli un citas mēbeles reizēm kļūst par viņu aizņemtās dzīves "upuriem" un tiek apkrautas ar drēbēm, grāmatām vai jebko citu, kas trāpās pa rokai. Nepalaid garām iespēju izstādē "Riga Furniture and Interior 2024" aplūkot slavenību mēbeles ekspozīcijā "Tikai juceklis" un foto attēlus, kuros būs redzams reālais ikdienas juceklis.

Patrishas plauktiņš – "Es tikai te uz mazu brīdi atlikšu"

Foto: Publicitātes foto

"Tas ir mans "es tikai te uz mazu brīdi atlikšu" plauktiņš," – tā par sava dzīvokļa koridora plauktiņu saka dziedātāja Patrisha, kura sevi raksturo kā diezgan kārtīgu un organizētu. Ikdienā plauktiņā redzams viss – sākot no somām līdz pat apaviem. Starp drēbēm un aksesuāriem mājvietu plauktā ir atradušas arī skiču klades un rakstāmpiederumi, kurus pēc radošajām izpausmēm dažreiz ir slinkums atlikt vietā. "Es tur parasti lieku visu, kas man ir pa rokai un kabatai," atklāj dziedātāja.

rolanda če mantotais krēsls – piezemēšanās vieta visām nedēļas drēbēm

Foto: Publicitātes foto

Reperis un producents rolands če jeb īstajā vārdā Rolands Čivčs kā lielāko jucekli savās mājās atzīmē lielo ādas krēslu, kas savulaik piederēja mūzikas grupas "Athodi Brīnumzemē" dalībniekam Rihardam un kalpoja kā atpūtas vieta ierakstu studijā. Tā kā telpā sāka aptrūkties vietas, mūziķis mēbeli uzticēja rolandam če. "Atceros, kad pirmo reizi krēslu ienesu dzīvoklī, tas traki oda pēc cigarešu dūmiem. Skaidrs, ka ierakstu studijā valdīja īsta bohēma," – tā mākslinieks. Tagad krēsls ir ieguvis svarīgu lomu ne tikai repera dzīvokļa interjerā, bet tik tiešām kalpo kā pagaidu piezemēšanās vieta visām nedēļas drēbēm. Rolands neslēpj, ka reizēm ir arī "bardaka karalis"!

Ralfa Eilanda kaste ar numurzīmi "Mēs jūs mīlam: WTF"

Foto: Publicitātes foto

Mūziķim un komiķim Ralfam Eilandam ir sava jucekļkaste! "Mantu kasti iegādājos pirms pārvākšanās, taču tā ātri vien pārtapa par komēdijas izrādes "Mēs jūs mīlam" rekvizītu kasti!" stāsta mūziķis. Pagājušajā sezonā kaste kopā ar komēdijizrādes dalībniekiem apceļoja visu Latviju. Turklāt pēc katras izrādes dažādās pilsētās kaste palika arvien smagāka, jo tās saturs papildinājās ar visādiem interesantiem rekvizītiem – sākot no Bībeles un beidzot ar parūkām. Viens no kastes pamatiemītniekiem ir ikoniskā numurzīme "Mēs jūs mīlam: WTF", ko Ralfam uzdāvināja viņa fani.

Igo krēsls ar Baltijas jūras izskalotiem dārgumiem

Foto: Publicitātes foto

"Tas bija deviņdesmito gadu vidus, kad es Liepājā izveidoju bāru un restorānu "Pīle". Restorāna iekārtošanas izskaņā, kad lielākā daļa mēbeļu jau bija atvestas, saņēmu bāra krēslus. Visi krēsli bija kārtībā, izņemot vienu, kuru saņēmu brāķētu. Bāra krēslam bija pazudusi sēžamā daļa!" – atminas Igo. Tā nu 1999. gadā šis nesēžamais krēsls nokļuva Jūrkalnē, kur dziedātājs jūras malā salasīja tīklu fragmentus un citus no Baltijas jūras izskalotus dārgumus. Pāris stundu laikā krēsls, rotāts ar pludmalē izskalotiem striķu tauvu fragmentiem, pārtapa stilīgā mākslas darbā. Krēsls ilgi kalpoja Igo piekrastes paradīzē – mājā "Pipari", uz tā tika sēdēts un malkots viskijs vai alus. Iespējams, bāra krēslam ir arī savs fanu pulks, jo tas kopā ar mākslinieku ir pabijis gan uz Jūrkalnes Ugunspļavas skatuves, gan "Vējturu namā".

Jēkaba Rēdliha sestais spēlētājs

Foto: Publicitātes foto

Hokejists Jēkabs Rēdlihs par viņa saimes jucekli atzīmē vienu no sešiem ap ēdamgaldu izvietotajiem krēsliem. Tā kā hokejista ģimenē ir pieci ēdāji, tad viens no krēsliem paliek arī viņu saimes juceklim. "Esam tik ļoti pieraduši pie jucekļa kā sestā spēlētāja, un, kad ome atbrauc pieskatīt mazbērnus, attopamies, ka viņai pie galda nav vietas," smejot stāsta Rēdlihs. Ģimenē viens no galvenajiem sabotieriem ir hokejista jaunākā atvase, kurš spēļu mašīnītes palaiž trasē un tās finišē nekur citur kā uz jucekļkrēsla ģimenes ēdamtelpā.

Intrišas koka krēsls no Čaka ielas bāra

Foto: Publicitātes foto

Influencerei Intrišai, kā jau daudzām dāmām, drēbju un kosmētikas ir pārpārēm. Tādēļ arī bieži gan vakardienas vilktais, gan rīt ieplānotais apģērbs pēkšņi atrodas uz guļamistabas krēsla. Kā izrādās, influenceres iemīļotā koka krēsla pirmsākumi meklējami kādā Čaka ielas bārā. "Šis krēsls ir viena no pirmajām mēbelēm, kas ieradās mūsu mājās. Mammas draudzenei piederēja bārs, ko likvidēja, tādēļ daudz senatnīgu mēbeļu meklēja jaunas mājas. Un mamma no visām mēbelēm izvēlējās tieši šo šarmanto veco laiku smago krēslu," stāsta Intriša.

Un tas nav viss! Akcijā "Tikai juceklis" piedalās arī citas sabiedrībā zināmas personības – Ķīpsalā varēs aplūkot uzņēmējas un zīmola "Andele Mandele" radītājas Līvas Jaunozolas krēslu, "OPEN radošā centra" izveidotāja un vadītāja Edija Klaiša pufu, stilistes Žannas Dubskas trepītes un lampu, kuru māksliniece aktīvi izmanto sociālo tīklu satura veidošana.

11.–13. oktobrī izstādē "Riga Furniture and Interior 2024" Ķīpsalā piedalīsies 270 uzņēmumi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Ukrainas, Zviedrijas – dažādi zīmoli apskatei piedāvās jaunākās mēbeļu kolekcijas, oriģinālus dizaina elementus, interjera tekstilu un mēbeļu furnitūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!