Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Televīzijas kanāla "360" pašmāju raidījumā "Burku studijā!" kā eksperte pievienosies psihoterapeite Aina Poiša. Sarunā ar viņu noskaidrojām, kādas tad ir mūsdienu pāru aktuālās problēmas, kā arī centāmies definēt, ko tad šāda problēmu iztirzāšana raidījumā sniegs pašām ģimenēm no raidījuma "Ģimene burkā", kā arī skatītājiem.

Aina Poiša atzīst, ka viena no mūsdienu pāru un ģimeņu lielākajām savstarpējo attiecību problēmām ir nespēja nevardarbīgi komunicēt savā starpā. "Bieži vien es redzu, ka pārī viens ir ieciklējies savā paštaisnībā un otrs savā, un iet cīņa. Tā cīņa tik šausmīgi nogurdina," stāsta psihoterapeite un atzīst, ka tomēr iespējams kādā attiecību posmā šo cīņu ir nozīmīgi pārvarēt, lai izveidotu kopēju sinerģiju. Taču tā nedrīkst ieilgt, lai nesāktos pārmetumi. "Psihologs saka – ir attiecības pie kurām ir jāpiestrādā vairāk un ir attiecības, kuras ir vieglākas, bet jebkurā gadījumā, kādā brīdī katra puķīte ir jāaplaista," uzsver Poiša.

Vēl viena problēma ir konfliktu risināšana: "Nespēja saprast, ka konfliktus var risināt un no tiem nav jābaidās, jo tie ved uz priekšu. Konfliktu risināšana jāieliek formātā," skaidro Poiša. Ir jāpiedomā, kādā veidā izsaki savas pretenzijas, lai otrs nesajustos slikti.

Kā svarīgu attiecību problēmu Poiša izceļ arī nespēju sadarboties komandā jeb vienam ar otru. "Vai mēs esam palikuši kā indivīdi un nav konsekvences noskaidrotas, ka ejam kā komanda uz priekšu, ar pāra perspektīvu?" retorisku jautājumu uzstāda Psohoterapeite.

"Burku studijā!" tas bija jaunums!

Ainai Poišai sākumā sākumā šķitis, ka raidījums uz kuru aicināta kā speciāliste ir realitātes šovs, taču tad viņa sapratusi, ka tas ir kā pievienotā vērtība šovam "Ģimene burkā". Šovā pāriem un ģimenēm seko kameras, kas uzliek atbildību. "Pašiem arī būtu vērtīgi paskatīties uz sevi no malas – nevis, kā es izskatos, bet, kas ir tajā saturā, ko es ielieku," par raidījumu saka Poiša.

Raidījumā no ikdienas dzīves tiks paņemtas kādas konkrētas tēmas un tām piešķirta lielāka nozīme. Tam būs arī izglītojoša funkcija ar emocionālu klātbūtni, lai diskusijas veidā viens no otra iedvesmotos un varētu kopā augt, par raidījuma nozīmi stāsta Poiša.

Raidījumā viņai nepieciešams runāt ar cilvēkiem par konkrētām tēmām publiskā vidē, kura nav tik droša kā psihoterapeita kabinets, tā, lai cilvēkiem netiek darīts pāri un vilkta ārā informācija, ko viņi nevēlas sniegt. "Man liekas, ka "Burku studijā!" ir sarunu raidījums, kur varam būt ļoti pietuvināti reālajai, vidusmēra dzīvei, kur rodas problēmas. Attiecībās vienmēr rodas problēmas. Labā un sliktā nozīmē, lai dzīve būtu interesanta," stāsta Poiša.

Vai skatītājs arī būs ieguvējs?

Poiša uzskata, ka skatītājs varēs identificēties, vērojot raidījumā notiekošo: "Ja es kā skatītājs varu identificēties ar kādu no tēmām, esmu ieguvējs," saka Poiša, jo arī pēc raidījuma "Mīlas nometne", kāds klientu pāris esot teicis, ka raidījums viņiem ierosinājis diskutēt par savām attiecībām. "Komunikācija pāros paliek arvien sarežģītāka, jo visi kļūst individuālāki, izmantojot telefonus vai datorus. Man likās cerīgi, ka raidījums ierosina pārrunāt un drusku aprūpēt savas attiecības, paņemot kairinājumu no ekrāna."

Arī pēc pieredzes šovā "Aina", Poiša neapzinoties ierosinājusi cilvēkus nebaidīties no psihoterapeitiem un vērsties pēc palīdzības, ja tāda nepieciešama. "Es ierosināju cilvēkus iet pēc palīdzības attiecību jomā, parādot, ka tas nav nekas briesmīgs vai saistīts ar skalpeļiem, šļircēm un trako krekliem."

Poišas loma raidījumā: "Salikšu akcentiņus, lai tā mašīna neiebrauc galīgā grāvī."

Studijā raidījuma dalībnieki nāk pie Poišas dažādos sastāvos: "Dažkārt es aizbraucu pie viņiem ciemos uz mājām, lai sajustu vidi, redzētu, kā viņi dzīvo. Tad mēs sadzīviski parunājam, ne tik nopietni kā studijā."

Viena no diskusijām par tēmu "Tēva loma grūtniecības un pēcdzemdību periodā" jau nofilmēta. "Par sievietes grūtniecību un aprūpi, man šķiet, ka vairāk runā, bet par tēva klātbūtni mēs zinām, ka jaunie vīrieši to pieņem daudz atvērtāk nekā vecākā paaudze, kuriem liekas, ka tā ir sieviešu darīšana, lai viņas pašas tiek galā," par raidījuma tēmu spriež Poiša.

"Tagad vērtību sistēma mainījusies un tiek teikts, ka ir divi cilvēki, kas rada bērnu. Jautājums, kā vīrietim neapmulst jaunajā lomā? Visa ģimenes sistēma mainās un vīrietim ir jāatrod vieta." Poiša min piemēru, kad raidījuma studijā blakus ir divi tēvi, kuru viedokļi atšķiras par konkrētu jautājumu, tad viņi var ar argumentiem diskutēt, jo arī viens no otra var bagātināties nevis tikai no ekspertiem.

Vēl viena tēma par ko dalībnieki spriedīs raidījumā būs "Kāpēc sievietes reizēm kāpj uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem?". "Latvijā ir ļoti daudz sieviešu, kas mīl par daudz otru, nevis sevi. Viņas sāk kalpot citu interesēm vairāk, kas diez gan bieži pārvēršas par kontrolēšanu. Ja sieviete sāk mīlēt sevi vairāk, tad ir balanss. Viņas jūtas vērtīgākas un kritēriji, attiecībā pret partnera izvēli, arī mainās," par tēmu saka psihoterapeite.

Par pārējām tēmām Poiša vēl neko nezina un gaida, kad viņai par tematu paziņos raidījuma veidotāji. Kad konkrētā tēma zināma, Poiša cenšas noformulēt vēstījumu un pielāgoties: "Jāatrod veids, kā to dzīvīgi pasniegt, bez terapeitiskas smaržas, ka notiks baigā ārstēšana."

Televīzija liek padomāt, kā runāt par konkrēto tēmu tā, lai "ir saturs, bet arī vieglums," skaidro viņa. Raidījumā ir liela loma improvizācijai, jāreaģē uz to, kas notiek: "Ja ir izdomāts viens, bet process iet savu gaitu, es spēju pārslēgties un sekot tam – es salikšu akcentiņus, lai tā mašīna neiebrauc galīgā grāvī," par savu lomu raidījumā saka Poiša. Tomēr viņa atzīst: "Es saprotu, ka nevaru visu prognozēt."

Veselā miesā vesels gars!

Abonē "Delfi Plus" gadam vai diviem un saņem dāvanā 7 vai 30 dienu perioda karti no "MyFitness"! Vairāk par piedāvājumu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!