Ja esi izvēlējies izcelties, nevis saplūst ar pūli, jārēķinās ar visdažādākajiem apkārtējo skatieniem, komentāriem un reakcijām. Apģērbu dizaina un grima entuziasts Emīls Voitko-Vītols pie tā ir pieradis! Par viņa unikālo vizuālo tēlu ik dienu kādam ir ko teikt. Lielākoties jauni cilvēki izsakot pozitīvus komplimentus, tomēr reizēm nākas saskarties arī ar pavisam citādiem komentāriem – piemēram, dzērāji viņu neizprotami dēvē par "žīdu*". Bet tas, kas Emīlam patiešām paliekot atmiņā, ir tantītes, kuras ar neviltotu prieku viņu uzrunā ar vārdiem: "Skaistais puisītis". Taču ikdiena mēdz pārsteigt arī citādi – viņu fotografē bez atļaujas... Kā visi šie izteikumi un skatieni ietekmē viņa dzīvi? Raidījuma "Par TO pašu" epizodē "Viņi izaicina latvisko pelēcību" Emīls dalās ar saviem stāstiem par to, ko nozīmē izcelties pelēkajā sabiedrībā.

Emīla ikdiena ir piedzīvojumu pilna – viņš pastāvīgi saskaroties ar cilvēku reakcijām, kas variē no siltiem komplimentiem līdz neizpratnei un pārsteigumam.

Piemēram, kad raidījuma vadītāja Anita Emīlam vaicā: "Kā cilvēki tevi mēdz dēvēt uz ielas?", viņš atklāj, ka dodoties uz raidījuma ierakstu, ceļā uz pieturu viņu uzrunājuši kādi dzērāji, kas nosaukuši "par žīdu". Tomēr Emīlu tas nepārsteidza, jo viņš ir pieredzējis arī citus interesantus notikumus. Piemēram, braucot trolejbusā un klausoties mūziku, viņš pamanījis, ka pieauguši cilvēki slepus viņu fotografē. Šādas situācijas kļūst nepatīkamas, tāpēc Emīls piebilst: "Ja gribi fotogrāfiju, tad tā arī pajautā!"

Tomēr sirdi sildot vecas tantītes, kuras uz ielas viņu uzrunā ar smaidu un krievu valodā saka: "Skaistais puisītis". Lai gan viņš īsti nesaprot, ko viņas saka, intonācija esot tik pozitīva, ka tas pavisam noteikti esot kaut kas komplimentējoši mīļš un jauks.

Arī TV šovu dalībnieks un "drag queen" Kortnija (pazīstams arī kā Rendijs Indars Dikmanis) un komunikāciju zinātnes studente, tetovētāja, modele un radošu projektu dalībniece Katrīna Juhna piekrīt, ka fotografēšana uz ielas bez atļaujas ir viena no nepatīkamākajām lietām, ar ko nākas samierināties. "Iespējams, tu šim cilvēkam patīc un viņš vienkārši baidās pieiet klāt, bet, iespējams, ka viņš vēlas kopā ar draugiem par tevi vien pasmieties," spriež raidījuma dalībnieki

Šādiem gadījumiem Kortnija piedāvā risinājumu: "Es tevi neapēdīšu, tev neiekodīšu, tā ka, ja vēlies bildi, droši nāc nobildēties!" Savukārt Emīls piebilst, ka bieži vien cilvēkus, kuri viņu slepus fotografē, viņš nofotografē pretī.

Šoreiz raidījumā "Par to pašu" viesojas cilvēki, kuri izvēlas izcelties, nevis saplūst ar pūli. Ciemos arī māksliniece Amālija Andersone un psihologs Žanis Ovčinko. Raidījuma epizodē tiek noskaidrots, kādas personības iezīmes ir saistītas ar cilvēkiem, kuri izceļas ar ļoti unikālu stila izjūtu, vai atšķirīgi tērpušies cilvēki ir ar augstāku pašapziņu, vai stila izvēles var būt saistītas ar emocionāliem notikumiem vai dzīves pieredzi. Protams, arī par sabiedrības stereotipiem un pretēji – kā izskats ir pavēris durvis uz citām iespējām.

*Žīds ir nievājošs, sarunvalodā izmantots apzīmējums ebrejiem. Šis vārds daudziem cilvēkiem Latvijā un pasaulē ir kļuvis par aizvainojošu apzīmējumu, jo tas tika izmantots kā izsmiekla un diskriminācijas līdzeklis. Tādēļ mūsdienās daudzi cilvēki, īpaši ebreju kopienas pārstāvji, uztver šo vārdu kā aizskarošu.

Mūsdienās latviešu valodā ieteicams lietot vārdu "ebrejs", kas ir neitrāls un cieņpilns termins. Šis vārds ir plaši pieņemts gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā, lai apzīmētu cilvēkus ar ebreju etnisko vai reliģisko piederību.

Jauno epizodi klausies arī "Spotify" un "Apple" platformās!

Katru otro nedēļu raidījumā "Par TO pašu" pievēršamies kutelīgiem, tomēr ne banāliem tematiem, meklējot atbildes uz jautājumiem, kādi varētu rasties jebkura cilvēka galvā. No nopietniem un sabiedrībā aktuāliem tematiem, līdz neformālām sarunām brīvā gaisotnē par to, kas interesē visus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!