Neraugoties uz bagātīgo tradicionālo ēdienu klāstu dažādos svētkos, tuvojoties valsts proklamēšanas dienai, ne viena vien nama māte prāto, ko likt svētku pusdienu galdā. Lai atvieglotu šo izvēli, savu recepti svētku pusdienām iesaka restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš (attēlā).
"Latviešiem ir tradicionālie ēdieni gandrīz visiem svētkiem, tomēr valsts svētkos nereti nākas apjukt, jo nevienā vēstures avotā līdz šim nav izdevies piefiksēt, ko tad šajā dienā ēduši valsts vadītāji oficiālajās pusdienās," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Rītiņš.
Zoss cepetis ēsts jau Mārtiņos, savukārt zirņi un kāposti vairāk atbilst Ziemassvētkiem. Tomēr, lai svētku pusdienās izdotos pieturēties pie latviskā gara, iesaku pagatavot klasisko cūkas cepeti vai kaut ko no zivju ēdieniem, kā arī neaizmirst par dārzeņiem.